O jurnalistă de 23 de ani, prospătă absolventă, și-a creat un cont fals, a pretins că este o fată de 14 ani și apoi a raportat un bărbat adult din cauză că i-a trimis mesaje sexuale explicite.

TikTok nu permite crearea unui cont dacă utilizatorul se înregistrează ca fiind sub 16 ani. Așa că reporterul a înregistrat contul cu data nașterii unui copil de 16 ani, dar la profil, utilizatorul se descria ca o fată de 14 ani.

Fata de “14 ani”, abordată de un prădător sexual

Rapid, contul a adunat adepți, inclusiv bărbați mai în vârstă. Un individ de 34 de ani a trimis o serie de mesaje, întrebând, între altele, dacă fata vrea să-i vadă penisul.

Mesajul primit de jurnalistă, după ce și-a făcut contul.

”Am raportat toate mesajele, le-am trimis companiei, dar TikTok nu a blocat contul de pe care le-am recepționat”, a dezvăluit jurnalista, care a folosit tot o aplicație pentru ”întinerire”.

Absolventa de jurnalism s-a ”întinerit” pentru a-și crea contul

Cont șters abia după ce BBC a contactat TikTok!

După trei zile, contul bărbatului era încă activ, moment în care reporterul a contactat compania. Abia atunci, TikTok a interzis contul bărbatului și i-a blocat smartphone-ul să nu poată configura unul nou.

Platforma de partajare a videoclipurilor a susținut că moderatorii nu au intervenit, deoarece nu s-a precizat dacă postările au fost primite prin intermediul facilității de mesagerie directă a TikTok.

Sute de comentarii cu tentă sexuală explicită au fost găsite pe videoclipurile încărcate de către copii.

În timp ce compania a șters majoritatea acestor comentarii când acestea au fost raportate, majoritatea utilizatorilor care le-au postat au reușit să rămână pe platformă ca și cum nu s-ar fi întâmplat absolut nimic, în ciuda regulilor celor de la TikTok împotriva pedofiliei și hărțurii sexuale online pe platforma acestei aplicații video.

500.000.000 de utilizatori anul trecut

TikTok, aplicație populară printre adolescenți, le permite oamenilor să posteze videoclipuri scurte despre ei înșiși. Anul trecut, compania declara că are peste 500 de milioane de utilizatori lunari activi în întreaga lume.

Anul trecut, în cursul a peste trei luni, BBC a colectat sute de comentarii sexuale postate pe videoclipuri încărcate de adolescenți și copii. Aceștia susțin că au raportat comentariile către TikTok, folosind instrumente disponibile pentru orice utilizator al aplicației.

Comentarii eliminate, conturi active

În timp ce majoritatea comentariilor sexuale au fost eliminate în 24 de ore de la raportare, TikTok nu a reușit să elimine un număr consistent de mesaje care erau nepotrivite pentru copii.

În plus, majoritatea conturilor de pe care s-au trimis mesaje sexuale erau încă active pe platforma aplicației. Postul BBC a fost, de asemenea, capabil să identifice utilizatori care au abordat fete adolescente online pentru a posta mesaje explicit sexuale pe videoclipurile lor. Deși mulți utilizatori se ascund în spatele conturilor anonime pentru a trimite acest gen de mesaje, alții folosesc ceea ce par a fi numele și fotografiile lor reale și încarcă propriile videoclipuri în aplicație.

Polițist: “Sunt motive de îngrijorare: riscul de bullying și atracția pentru prădătorii sexuali”

Cele mai recente avertismente pe marginea TikTok au venit din partea lui Susan McLean, un polițist din Regatul Unit specializat în securitate cibernetică. Ea încearcă să descurajeze toți părinții să nu-și lase copiii să utilizeze aplicația chinezească. ”TikTok nu este o aplicație sigură și sunt multe motive de îngrijorare, începând cu riscul de bullying și atracția pentru prădătorii sexuali”.

Un purtător de cuvânt al TikTok a menționat că aplicația oferă funcții de confidențialitate pentru a ajuta părinții să evite astfel de probleme.

Foto: BBC

 
 

Urmărește-ne pe Google News