Sute de mii de musulmani din China, în special de etnie uigură, sunt ținuți în lagăre de de maximă securitate în regiunea Xinjiang, din nord-vestul țării, unde sunt supuși unor acțiuni sistematice de reeducare.

Dezvăluirile au fost făcute de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), care a colaborat cu mai multe instituții media importante, printre care BBC și The Guardian.

Documentele includ un important memoriu de nouă pagini trimis în 2017 de Zhu Hailun, secretar adjunct al Partidului Comunist la acel moment, către un oficial înalt din domeniul securității din Xinjiang.

Beijingul a catalogat noile informații drept Fake News.

”Disciplină, căință, transformare”

China a susținut constant că lagărele construite în nord-vestul țării în ultimii trei ani sunt de fapt tabere voluntare de reeducare, pentru combaterea extremismului.

Documentele obținute de jurnaliști sugerează cu totul altceva.

Memoriul trimis de oficialul Partidului Comunist solicită personalului de securitate să se asigure că deținuții nu pot evada, că lagărele trebuie supravegheate video, ”fără puncte moarte”, și că disciplina va fi asigurată inclusiv prin pedepse corporale.

Mesajul mai prevede că deținuții trebuie să dea dovadă de căință și să mărturisească, iar în cele din urmă, să se transforme cu adevărat.

Una dintre prioritățile maxime va fi aceea de a-i învăța pe deținuți limba chineză, dialectul mandarin.

Norme de comportament pentru orice gest

Uiguri la o tabără de reeducare din Moyu, Prefectura Hotan, Xinjiang FOTO: Shutterstock

Detaliile de organizare a vieții deținuților sunt cu adevărat îngrozitoare.

Potrivit documentelor, ”studenții trebuie să aibă același pat, aceeași poziție când stau la rând, același loc în clasă și la locul de muncă, fiind strict interzisă orice schimbare”.

Gardienii trebuie să introducă norme comportamentale și de disciplină stricte pentru trezitul de dimineață, spălat, mersul la toaletă, organizare în dormitor, mâncat, educație, somn, mai spun documentele.

Iar deținuții nu vor fi eliberați până când nu vor demonstra că și-au transformat comportamentul, credințele și limbajul, mai spune un document.

Un uriaș program de supravegehere

Alte documente oferă detalii despre amplitudinea programului de supraveghere și detenție a uigurilor, notează CBC.ca.

Un document din 2017 include un buletin în care guvernul chinez precizează că ține sub supraveghere ”24.412 de persoane suspecte”.

Potrivit informațiilor, după verificarea suspecților, 706 au fost deținuți, iar 15.683 au fost trimiși în lagărele de reeducare.

Peste un milion de uiguri în detenție

Potrivit unor ONG-uri de apărare a drepturilor omului, peste un milion de musulmani, în principal de etnie uigură, se află în detenţie în această vastă regiune din nord-vestul Chinei, în urma unei campanii de reprimare întreprinse în ultimii ani contra terorismului şi islamismului.

Protetatarii strânși la Hong Kong denunță încarcerarea a peste un milion de uiguri de către China FOTO: EPA

Noil scurgeri de informaţii în presă survin pe fondul amplificării criticilor la adresa Beijingului pentru nerespectarea drepturilor omului în Xinjiang. SUA şi alte peste 30 de ţări condamnă ceea ce au numit o ‘campanie oribilă de reprimare.

Autorităţile chineze au respins mereu acuzaţiile privind tratamentele la care sunt supuşi uigurii şi alte etnii în Xinjiang, afirmând că Beijingul doar oferă instruire profesională în vederea eradicării separatismului şi a extremismului islamist.

Istoric: Nici extremiști, nici teroriști, doar ”oameni obișnuiți”

Un istoric canadian specializat în istoria Islamului, care a vizitat taberele de reeducare într-un tur organizat de autoritățile chineze, a explicat pentru postul de televiziune CBC de ce sunt ”vinovați” uigurii.

Nu sunt extremiști, nu sunt teroriști, sunt oameni obișnuiți care cred în Dumnezeul lor și în identitatea lor de uiguri

Olsi Jazexhi, istoric:

În timpul turului din taberele de reeducare, Olsi Jazexhi a apucat să vorbească cu unii deținuți, pentru a afla ce anume au făcut pentru a ajunge acolo.

”Cineva mi-a răspuns că s-a rugat în public, altcineva mi-a spus că și-a pus un hijab (văl islamic) pe cap. Iar altcineva mi-a spus că se ruga împreună cu mama sa, lucru interzis în China”, a relatat istoricul canadian.

Urmărește-ne pe Google News