• Eliot A. Cohen, colaborator al publicației The Atlantic, este profesor la Școala de Studii Internaționale Avansate de la Universitatea Johns Hopkins. Din 2007 până în 2009, a fost consilier al Departamentului de Stat american.

În articolul său, Cohen subliniază că militarii ruși pot fi opriți, iar armata rusă „să fie complet distrusă și înfrântă”, dacă sunt întâmpinați de o forță ucraineană bine echipată. „Dar războiul este război, iar viitorul este întotdeauna incert. Tot ceea ce este clar acum este că eșecul de a sprijini în mod adecvat Ucraina va avea consecințe teribile, și nu doar pentru acea națiune eroică și suferindă”, afirmă autorul.

El împarte războiul declanșat de Rusia în patru părți. În primele trei, armata Kremlinului a încercat înlăturarea guvernului condus de Volodimir Zelenski și cucerirea țării, respectiv a capitalei Kiev, prin est și nord. După ce a eșuat și s-a mutat în sud-est, declarând ca nou obiectiv cucerirea Donbasului, războiul a intrat în cea de-a patra fază, despre care Cohen spune că poate fi cea decisivă.

De rezultatul acestei faze depinde viitorul stabilității și prosperității europene. Dacă Ucraina reușește să-și păstreze libertatea și integritatea teritorială, o Rusie înfrântă va fi controlabilă. Dacă Ucraina eșuează, riscul unui război între NATO și Rusia crește, la fel și perspectiva intervenției ruse în alte zone de la periferiile sale vestice și sudice. O victorie a Rusiei ar încuraja China, care observă și evaluează calitatea și capacitatea militară occidentală. O înfrângere a Rusiei ar induce o prudență salutară la Beijing”, crede profesorul Cohen.

Această etapă, a patra, necesită o „acțiune decisivă pentru a înclina balanța între un succes costisitor și o calamitate”, spune Cohen, întrucât, pe măsură ce luptele se mută în zone deschise, în care tacticile de gherilă și rachetele antitanc și sol-aer portabile nu vor mai fi la fel de eficiente, ucrainenii se confruntă cu șanse descurajante.

Rușii, loviți și de eșecurile de planificare și strategie, vor merge pe două linii clare și dure: să arunce cantități masive de putere de foc și să brutalizeze civilii.

Se poate presupune că nici Putin, nici consilierii săi superiori, nici măcar comandanții înalți din subordine nu au o imagine exactă a situației de pe teren. Ei știu că au fost umiliți, dar nu au simțul câmpului de luptă. În calitate de administratori ai unei armate care nu-și poate îngriji în mod adecvat răniții și care își abandonează morții, nu le pasă de prețul uman pe care îl plătesc.

Prof. Eliot A. Cohen:

În fața acestei realități a celor două tabere care se opun, decisiv va fi factorul extern, și anume sprijinul americanilor și al aliaților, este de părere profesorul Cohen. El amintește că în timp ce în Europa, statele au avut reacții diferite – de la statele baltice și Polonia, care s-au grăbit să ajute, la Ungaria sau Austria, mai ezitate -, SUA au avut un răspuns destul de potrivit, deși uneori întârziat și incomplet.

„Dacă Uniunea Sovietică a putut desfășura mii de consilieri în Vietnamul de Nord în mijlocul războiului din Vietnam fără a declanșa un conflict nuclear, SUA pot trimite consilieri în vestul Ucrainei, sau cel puțin în Polonia, pentru a antrena soldați ucraineni. În schimb, aducem soldați ucraineni la Biloxi, Mississippi, unde învață să opereze drona Switchblade și sunt felicitați de secretarul apărării într-un apel pe Zoom de la biroul său de la Pentagon. Ar fi mai bine dacă ar ține brațul pe umerii lor într-un câmp noroios mult mai aproape de patria lor”, se menționează în editorialul din The Atlantic.

Profesorul Cohen amintește de eșecul administrației Obama din războiul din Siria, când fostul președinte american nu a respectat nici măcar propria „linie roșie” trasată și a acceptat utilizarea de arme chimice de către regimul Assad, pentru a sublinia că o astfel de greșeală nu mai poate fi repetată a doua oară în Ucraina.

„Ucrainenii și sirienii deopotrivă au plătit pentru această lașitate. Nu este nici înțelept, nici moral să continui același comportament în numele unei consecvențe a lașității. Utilizarea armelor chimice deschide calea către masacrului civililor la o scară care este într-adevăr genocidă. Dacă se întâmplă, lumea liberă trebuie să o oprească”, scrie profesorul Elliot Cohen.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia 

 
 

Urmărește-ne pe Google News