Potrivit Rise Project, partenerii din România ai anchetei jurnalistice, documentele cu date ale firmelor offshore aparţin Mossack Fonseca, o puternică companie de avocatură şi de servicii juridice, cu sediul central în Panama şi cu filiale în 35 de ţări. În documente apar societăți care au legături cu apropiați ai lui Vladimir Putin, cu traficanți de diamante din Africa, capete încoronate din Orientul Mijlociu, dar și vedete din lumea filmului și a sportului. Firma de avocatură a ajutat doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului şi Regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze yachturi de lux, dar și pe actorul Jackie Chan sau pe fotbalistul Lionel Messi să ”fenteze” fiscul.
Cele trei avantaje ale unui offshore
Firmele de tip offshore oferă beneficii de natură fiscală, dar și avantajul de a evita posibile probleme legate de sursa banilor, ne precizează Luminița Ristea, expert fiscal.
Primul beneficiu al unui offshore este de natură fiscală. “Pentru un offshore nu se plătesc taxe, nici pe activitate, nici pe conturi. Taxele sunt infime, se achită câteva zeci de dolari la înființarea unei companii”, ne-a mai explicat Luminița Ristea. Ca o comparație, în România, se plătește impozit pe dividente și pe dobânzile bancare care ajung până la 16% din profitul realizat de depunător.
Expertul fiscal ne-a mai precizat că al treilea și cel mai important avantaj al unui cont offshore este dat de faptul că deținătorul unui cont nu trebuie să explice la bancă de unde are milioanele depuse. “În fiecare stat există o limită de tranzacționare, după care trebuie să vii să dai explicații de unde ai banii. La un offshore, pot fi introduși în cont bani din prostituție sau trafic de droguri și nimeni să nu te întrebe de unde ai bani. Apoi, suma o scoți din cont și o investești în altă parte”, a mai punctat Luminița Ristea modul cum se albesc banii dintr-un offshore.