“Sunt puține lucruri mai nocive decât politicienii care calcă în picioare știința, crezând că și aici adevărul va fi sufocat de tupeu și de minciuni. Este exact ceea ce face în continuare, din păcate, primarul Bucureștiului în chestiunea campaniilor de testare, scrie Vlad Mixich, într-o postare pe Facebook.
În continuare, Mixich prezintă o colecție de declarații false pe care primarul general le-a rostit în ultimele zile și cum stau, de fapt, lucrurile.
Firea: 10.500 de locuitori selectați de INSP pentru teste / INSP: Nu avem nicio implicare
Pe 25 mai, Gabriela Firea afirmă: „Vor fi testați cu teste de tip anticorpi 10.500 locuitori ai Capitalei, selectați de INSP (Institutul Național de Sănătate Publică), într-un eșantion reprezentativ.” (sursa: pagina de FB Gabrielei Firea).
În realitate, pe 26 mai Institutul Național de Sănătate Publică precizează într-un comunicat oficial: „Menționăm că INSP nu are nici un fel de implicare în derularea acestui studiu și nu deține date cu privire la persoanele ce urmează a fi testate. INSP a primit o singură solicitare din partea Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș în vederea stabilirii eșantionului necesar efectuării studiului, acesta fiind estimat de către specialiștii noștri la un număr de 3448 de persoane”.
A doua declarație falsă
Pe 27 mai, Gabriela Firea afirmă, potrivit unui comunicat oficial al Primăriei București: „Proiectul se derulează în parteneriat cu primăriile de sector şi cu Institutul ‘Matei Balş’, acesta din urmă fiind responsabil de latura ştiinţifică a testării. Acest Institut a colaborat şi cu EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervenţională) pentru stabilirea modalităţii de eşantionare şi pentru analiza datelor.”
În realitate, precizează Vlad Mixich, care citează site-ul oficial al Centrului European pentru Controlul și Prevenția Bolilor “EPIET este, cum îi spune și numele, un program de training, un fellowship (o bursă adică) oferit de Centrul European pentru Controlul și Prevenția Bolilor prin care se oferă o educație de bază în epidemiologie, sănătate publică și microbiologie. EPIET nu stabilește modalități de eșantionare pentru că, simplu, este un program de training, un program de educare în epidemiologie”.
Problemele celor două campanii de testare
În plus, potrivit lui Vlad Mixich, “persoanele din echipa primarului comunică public în același stil, mizând probabil pe naivitatea oamenilor. Amestecă voit informații despre cele două campanii de testare organizate de primărie:
- Campania de testare prin RT-PCR, a cărei mare problemă este modalitatea de selecție a testaților: primul venit – primul servit. Este o metodă complet neștiințifică, după ureche și care invalidează automat orice rezultate ulterioare.
- Campania de testare pentru anticorpi, a cărei mare problemă este tipul de teste folosite (teste prin imunocromatografie), care dau o rată semnificativă de rezultate false (în special fals negative).”
Cu barca la arat și cu tractorul la pescuit
Deși consideră utile testările pentru identificarea infecției cu COVID-19, Mixich atrage atenția că ele trebuie să fie “făcute corect, în momentul și contextul potrivit și folosind metodologiile științifice corecte! În caz contrar, ca să citez un coleg medic șocat la rându-i de ceea ce face Primăria Capitalei, mergem cu barca la arat și cu tractorul la pescuit.”
Pe final, Vlad Mixich are un mesaj categoric pentru Gabriela Firea și pentru medicii care îi susțin demersurile.
“Epoca Tovarășei Academician de Renume Mondial a apus. Și atunci s-au găsit, și se găsesc și astăzi, un număr de medici și de cercetători care pentru bani și putere sunt dispuși să distorsioneze realitatea. Dar niciodată nu vor putea fi cumpărați TOȚI medicii, și TOȚI cercetătorii. Epoca Tovarășei a apus.”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro