Specialistul ucrainean consideră că toate încercările de a analiza evoluțiile din cadrul războiului din Ucraina cad într-o „paralizie” – adică există multe păreri diferite și contradictorii. Beleskov prognozează un război de uzură, cu schimbări minime a liniei frontului, fără o inițiativă clară a Rusiei sau a Ucrainei, fiind convins că orice capitală din Occident ar fi capitulat de mult în locul Kievului.

Mykola Beleskov este consultant principal al Departamentului de Politică Militară și Militar-Economică al Institutului Național de Studii Strategice care funcționează pe lângă Administrația Prezidențială de la Kiev, coordonatorul platformei Armchair General UA.

Mykola Beleskov

Când Rusia nu mai poate, iar Ucraina deocamdată nu poate

„Rusia nu poate realiza operațiuni de ofensivă după modelul celui de-al Doilea Război Mondial, cu pătrunderea în adâncul teritoriului, cu încercuirea și distrugerea forțelor inamice. Am văzut acest lucru în primăvara anului acesta și la sfârșitul lunii iunie în zona Severodonețk-Lisiciansk, vedem și acum la Bahmut. Totuși, linia frontului nu este una stabilă. Rusia atacă din artilerie, aviație, încearcă în anumite direcții să determine retragerea ucrainenilor, dar, din punct de vedere strategic, ofensiva Rusiei este foarte limitată”, declară, pentru Libertatea, Mykola Beleskov.

Expertul militar adaugă că nici Ucraina nu are resurse suficiente pentru a schimba cardinal situația de pe front.

„În sud, Ucraina bombardează depozitele cu muniții și logistica inamicului, dar dacă ne referim la acțiuni de ofensivă, Kievul nu dispune de armament suficient. Deci Rusia nu mai poate nimic în momentul de față în planul ofensivei, pentru că a avut pierderi foarte mari, iar Ucraina deocamdată nu poate nimic pentru că nu are armament suficient”, susține Beleskov, descriind tabloul războiului de uzură din Ucraina.

O contraofensivă clasică în sudul Ucrainei nu are loc

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis organizarea unei contraofensive în sudul Ucrainei cu posibile recuperări de teritorii. Analistul Institutului Național de Studii Strategice consideră că această contraofensivă, din punctul de vedere al paradigmei celui de-Al Doilea Război Mondial, nu are loc.

„Infanteria continuă să compenseze deficitul de arme grele în dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei. În aceste condiții, în baza resurselor limitate, militarii ucraineni fac tot posibilul pentru ca rușii să nu se afle în zona confortului. Există inițiative de contraofensivă, dar cât de eficiente pot deveni acestea este o întrebare deschisă”, analizează expertul.

„Dacă vom compara situația din Ucraina cu evenimentele militare din cel de-Al Doilea Război Mondial, ajungem la concluzia că pe front nu se întâmplă nimic. Totuși, acest model de comparație are și el o serie de carențe analitice”, susține Beleskov.

El observă o serie de rapoarte greșite în Occident, care se bazează pe o oarecare statică a liniei frontului. „Este o iluzie. Unii zic că linia frontului este nemișcată, deci Ucraina nu mai are nevoie de armament și sprijin, ceea ce nu este adevărat. Fără de eroismul infanteriei ucrainene, linia frontului era alta la Bahmut, Siversk, Avdiivka și în alte localități”.

„În Occident există un consens de acordare a unor ajutoare militare minime Ucrainei. Statele occidentale nu vor ca Rusia să învingă Ucraina și în baza acestor interese sunt furnizate armele necesare. Nu există o viziune comună privind victoria generală Ucrainei, ci doar privind o înfrângere strategică a Rusiei. Kievul apreciază eforturile Occidentului, dar, desigur, ar avea nevoie de mult mai mult armament modern”, susține Beleskov.

De ce Putin nu desfășoară o mobilizare generală

Președintele Putin nu dorește să anunțe o mobilizare generală pe teritoriul Rusiei pentru a nu crea disconfort în interiorul societății rusești.

„El vrea să păstreze impresia că așa-zisa operațiunea militară specială este departe de Rusia și nu afectează majoritatea populației”, consideră Beleskov, precizând că mobilizarea generală ar reprezenta un prim element al înfrângerii.

„Organizarea unei mobilizări generale în Rusia înseamnă recunoașterea faptului că politica aleasă de Kremlin a fost una greșită. În fiecare an erau cheltuite sume enorme de bani pentru înarmare și modernizarea forțelor armate. O mobilizare înseamnă riscuri mari și nemulțumire. Chiar dacă vor fi mobilizați un milion de militari, ei vor trebui îmbrăcați, echipați, transportați, iar la acest capitol sunt probleme. URSS se pregătea de un război mondial, iar Rusia – nu. Sunt mulți factori care-l opresc pe Putin să inițieze mobilizarea generală”, explică Mykola Beleskov.

Când se va termina războiul din Ucraina

Întrebat de Libertatea când se va termina războiul din Ucraina, expertul militar ucrainean a declarat că „totul depinde de nivelul de sprijin din partea Occidentului”.

El arată că nivelul de sprijin oferit acum înseamnă păstrarea liniilor actuale ale frontului, iar un ajutor militar mai mare ar putea duce la preluarea inițiativei strategice de către Ucraina.

„De aceea, Putin șantajează Europa. El speră că problemele energetice vor deveni un argument pentru statele UE să nu mai susțină Kievul. Ucraina, potrivit acestui scenariu, va fi nevoită să negocieze cu Rusia în baza condițiilor dictate de Kremlin”, menționează  Beleskov.

Expertul prognozează un război de uzură, cu schimbări minime ale liniei frontului, fără o inițiativă clară a Rusiei sau a Ucrainei.

„Ne putem aștepta la o reducere a intensității confruntărilor militare, dar cu păstrarea replicilor din artilerie, pentru că acumularea resurselor necesare pentru război are loc cu mult mai lent decât epuizarea lor. Rusia nu se va retrage, ci va aștepta slăbirea Ucrainei și a Occidentului pentru a relua ostilitățile la un moment dat”, susține analistul.  

Occidentul se teme de o escaladare nucleară

Expertul ucrainean atrage atenția și asupra faptului că Rusia poate oricând recurge la o escaladare nucleară, ceea ce consolidează pozițiile consensului minimalist de susținere cu armament a Ucrainei.

SUA nu au transmis multe tipuri de armament ucrainenilor, temându-se de o escaladare la nivel global. „Este o cale sigură de epuizare a Occidentului și de distrugere a Ucrainei, de transformare în cenușă a teritoriilor de 50-70 de kilometri din zona frontului de către artileria rusă. Această logică este dăunătoare, iar acțiunile militare vor continua. Mă întreb dacă nu vor nimeri în propria capcană statele din Occident, bazându-se pe această concepție de a nu provoca și mai mult Rusia”, subliniază analistul Mykola Beleskov.

„Statele occidentale ar fi capitulat în locul nostru”

Majoritatea statelor din vestul Europei ar fi capitulat în locul Kievului, dacă se confruntau cu un război asemănător celui declanșat de Rusia în Ucraina, susține expertul militar ucrainean. 

„Oamenii educați în cadrul paradigmei de consum și al confortului permanent, fără primejdii fizice directe, nu ar fi reușit să reacționeze la timp și nici nu s-ar fi trezit la realitate, cu excepția Poloniei sau a statelor baltice, care ar fi luptat, așteptând ajutorul american. Germania, Franța, Italia ar fi capitulat indubitabil, dacă ar fi avut loc distrugeri și bombardamente asemănătoare cu cele din Ucraina”, este convins analistul Institutului Național de Studii Strategice care funcționează pe lângă Administrația Prezidențială de la Kiev.

Urmărește-ne pe Google News