„Distrugerea oricărei națiuni nu necesită bombe atomice sau rachete balistice intercontinentale. Trebuie doar scăderea calității învățământului și permisiunea fraudei la examenele studenților.
Pacienții mor în mâinile unor asemenea medici.
Clădirile se prăbușesc, fiind construite de asemenea ingineri.
Banii se pierd în mâinile unor asemenea economiști.
Dreptatea se evaporă în mâinile unor asemenea judecători.
Crahul învățământului este crahul națiunii.”
În varianta românească a viralului – pentru că acesta circulă de ani buni și în alte limbi străine – se precizează faptul că citatul este afișat pe o plăcuță a Universității Stellenbosch din Africa de Sud.
Mesajul este distribuit intens pe Facebook, inclusiv de profesori ori sportivi de performanță, și a generat, acum câteva luni, chiar și un articol scris de Grigore Cartianu pe site-ul ziaristii.ro.
Numai că, nici în cele mai adânci străfunduri ale internetului, nu există o fotografie cu această plăcuță!
Libertatea i-a contactat pe reprezentanții universității sud-africane la care se face referire în mesaj, iar aceștia au confirmat că nu se regăsește un astfel de mesaj nicăieri în campusul Stellenbosch.
„Lucrez în această universitate de 16 ani și nu am văzut niciodată un asemenea citat”, ne-a spus într-un email Martin Viljoen, directorul Departamentului de Comunicare din cadrul instituției.
În unele variante în limba engleză ale mesajului, citatul îi este atribuit unui conferențiar al universității sud-africane, în timp ce în alte postări se spune că declarația i-ar fi aparținut lui Nelson Mandela însuși!
Oficialul Universității Stellenbosch nu crede însă că este o declarație a fostului președinte sud-african, ci susține mai degrabă varianta conform căreia ar proveni din lucrarea de doctorat a vreunui profesor, care s-a popularizat apoi în rândul cadrelor didactice.
Pentru că în unele postări în limba engleză apare și ipoteza că mesajul este scris pe o plăcuță de la altă universitate sud-africană, și anume University of the Witwatersrand, din Pretoria, ziarul a luat legătura și cu această instituție.
„Este fake news, mesajul nu se află în fața niciunei intrări din niciunul dintre campusurile noastre”, a fost răspunsul tranșant oferit de Shirona Patel, directoarea Direcției de Comunicare a Wits University, cum mai este cunoscută instituția.
Citește și: