Oficialii rețelei sociale TikTok, foarte populară printre tineri, au făcut ieri un pas înapoi în scandalul declanșat de ștergerea unui clip video, sub forma unui tutorial despre machiaj, în care era criticată persecuția musulmanilor din China.
Ștergerea clipului a fost ”o eroare umană”, iar imaginile au reapărut la doar o oră pe site, au susținut cei de la TikTok. De menționat că utilizatoarea primise și o interdicție de a posta timp de o lună, dar oficialii rețelei au precizat că decizia a venit în urma unei alte postări, un clip satiric în care apărea Osama bin Laden, care a încălcat regulile TikTok, notează Reuters.
Întreaga dispută din jurul presupusei cenzurări a clipului a făcut ca mesajul tinerei, și-așa viral, să aibă și mai multă rezonanță.
Asta în condițiile în care mai multe state, printre care Germania și Franța, au cerut Chinei să explice tratamentul aplicat uigurilor, după apariția ultimelor investigații.
”Acesta este un alt Holocaust”
În clipul postat, adolescenta Feroza Aziz explica fanilor săi o tehnică de machiaj, în timp ce le cerea să se informeze cu privire la tratamentul aplicat de China musulmanilor, care sunt aruncați în lagăre de concentrare.
”Acesta este un alt Holocaust, dar nimeni nu vorbește despre asta. Vă rog să fiți atenți și să răspândiți informațiile despre ce se întâmplă în Xinjiang”, a spus tânăra.
Aziz a precizat joi, potrivit TechCrunch, că nu crede explicațiile companiei. ”Mă întrebați dacă să cred că mi-au șters clipul pentru un video satiric fără legătură, care a fost șters de pe un alt cont? Chiar după ce postasem al treilea video despre Uiguri? Nu”, a spus adolescenta.
TikTok este deținută de compania chineză ByteDance, iar ștergerea clipului a atras acuzații cum că amintita companie, cu sediul la Beijing, a ascultat de un presupus ordin al autorităților comuniste.
TikTok nu există în China, dar ByteDance deține acolo o rețea similară, Douyin, care se supune regulilor stricte de cenzură din China.
Când vine vorba despre TikTok, oficialii ByteDance au subliniat că aceasta respectă regulile privind libertatea de exprimare din țările unde funcționează.