Faraonul avea o uriaşă tăietură pe frunte, tăieturi în jurul ochilor şi obrajilor, precum şi o rană produsă prin înjunghiere la baza craniului, vârful armei folosite ajungând până la creier, a dezvăluit analiza CT a mumiei faraonului, pe care îmbălsămătorii au încercat să le ascundă.
Conform cercetătorilor, atacatorii, se pare, au reuşit să-l înconjoare pe faraonul înfrânt şi loviturile au venit asupra sa din toate părţile.
„Acest lucru sugerează faptul că faraonul Seqenenre se afla chiar în prima linie, alături de soldaţii săi, riscându-şi viaţa pentru a elibera Egiptul”, a declarat coordonatoarea acestui studiu, Sahar Saleem, profesoară de radiologie la Universitatea din Cairo.
Experţii au creat o imagine 3D a mumiei faraonului. Rămăşiţele faraonului nu s-au păstrat în bune condiţii – numeroase oase sunt separate din articulaţii, iar capul este detaşat de restul corpului, conform Live Science.
Faraonul avea o tăietură de şapte centimetri lungime în zona frunţii, care a fost produsă de lovitura unei săbii sau a unui topor venită de deasupra sa. Această rană ar fi putut fi cauza morţii.
O altă lovitură potenţial fatală a fost aplicată peste ochiul drept al faraonului. Această tăietură are lungimea de 3,2 cm şi a rezultat în urma unei lovituri de topor venite din partea dreaptă, de deasupra faraonului (probabil când acesta se afla deja la pământ).
Mai multe lovituri din zona nasului, a ochiului drept şi a obrazului drept au fost aplicate cu mânerul unor topoare sau cu alte obiecte contondente, dar neascuţite. Acea ploaie de lovituri a venit tot dinspre partea dreaptă şi de deasupra corpului faraonului.
Faraonul a primit şi o lovitură de sabie sau de topor din faţă, în timp ce din stânga, o altă armă, probabil o suliţă, a fost folosită pentru a-i penetra baza craniului, lăsând în urmă o leziune de 3,5 cm.
Mâinile mumiei erau flexate şi încleştate, dar nu au fost identificate leziuni defensive pe antebraţe, ceea ce i-a făcut pe cercetători să speculeze că faraonul ar fi avut mâinile legate când a murit. El ar fi putut fi capturat pe câmpul de luptă şi apoi executat de mai mulţi atacatori.
Cu toate că mumia faraonului fusese descoperită în 1886, nu s-a știut până acum care a fost soarta lui Seqenenre Taa al II-lea.
Numit de unele surse Seqenenre Tao al II-lea, Seqenenre Taa al II-lea a fost conducătorul Egiptului de Sud între anii 1558 î.Hr şi 1553 î.Hr., perioadă în care Egiptul era parţial ocupat de hicsoşi (populaţie care provenea, probabil, din spaţiul Levantului).
Chiar dacă Seqenenre Taa al II-lea şi-a pierdut viaţa în luptă, succesorii lui au câştigat până la urmă războiul cu hicsoşii.
FOTO: EPA