- INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ. De ce se enervează oamenii când li se omoară porcii. Șefa DSVSA Galați, Maricica Chiriac, a dat contracte firmei a cărei sucursală de Galați e condusă chiar de soțul ei!
- Șeful ANSVSA, despre pesta porcină din România: „Sunt 781 de focare și peste 120.000 de porci uciși”
- România nu are specialiști în pesta porcină africană. Ce a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea
Bărbatul este proprietarul unei ferme de porci de la periferia oraşului Galaţi, unde există suspiciune de pestă porcină, iar el acuză autorităţile că, deşi anunţate marţi, 28 august, acestea au intervenit, total nepregătite, abia vineri, 31 august, la ora 22.00.
Mai mult, deşi el a raportat autorităţilor încă de marţi că porcii au simptomele virusului, iar primul porc a murit vineri, măsurile specifice anti-pestă porcină au fost luate abia azi, pe 2 septembrie.
Proprietarul porcilor susţine că între momentul în care el a anunţat autorităţile şi cel în care au fost luate măsuri au trecut cel puţin patru zile.
„Marţi (28 august – n.r.) i-am anunţat că am porci bolnavi. A venit un veterinar, a constatat, miercuri a făcut un tratament, joi le-a luat probe de sânge. Vineri a murit primul porc, i-am anunţat din nou, au venit la mine tot vineri, pe la ora 10 seara. Nu erau pregătiţi pentru îngroparea animalului, au venit fără utilaje, au săpat groapa singuri, noaptea. Apoi, sâmbătă au mai murit încă şase porci, au venit tot la 10 seara, dar de data asta erau pregătiţi. În final, au eutanasiat toţi porcii, preventiv, nu mi-au spus mare lucru, să vedem dacă îmi dau despăgubiri”, a declarat fermierul Laurenţiu Cojan, pentru Mediafax.
În opinia acestuia, porcii bolnavi ar fi trebuit să fie ucişi încă din momentul în care a anunţat autorităţile, pentru că semnalele că aveau pestă erau evidente. În plus, fermierul spune că probele ar fi trebuit luate din momentul în care a alertat autorităţile.
Reprezentanţii Prefecturii Galaţi spun că planul de măsuri privind suspiciunea de pestă porcină a fost aprobat duminică, 2 septembrie, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit astăzi (n.r. duminică, 2 septembrie) şi a aprobat Planul de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană, ca urmare a suspicionării apariţiei focarului la o gospodărie situată în extravilanul municipiului Galaţi, conform buletinelor de analiză emise de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi. Ferma avea 19 porci, iar pe 31 august, în urma decesului unui exemplar, proprietarul a sesizat medicul veterinar. Până la primirea buletinului de analiză (în seara zilei de 1 septembrie), au mai decedat 6 exemplare. Conform legii, astăzi s-a decis uciderea preventivă a celorlalte 12 animale din exploataţie”, a anunţat Biroul de Presă al Prefecturii Galaţi.
Reprezentanţii DSVSA Galaţi nu au putut fi contactaţi, pentru a comenta declaraţiile fermierului gălăţean, spune sursa citată, care precizează că se aşteaptă de la Bucureşti confirmarea suspiciunii.
Pesta porcină a lăsat o comună din județul Galați fără niciun porc. Animalele au fost ucise preventiv.
- FOTO – Arhivă
Citește și: Ce este echilibrul emoțional, cum îl obții și cum îl menții. Psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc, ne explică
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro