„Eram pe cale să începem să plantăm iarbă nouă pe un câmp care nu a mai fost arat de ani. În timp ce aram câmpul și am văzut un obiect de fier, urma să-l arunc, credeam că e gunoi”, a povestit Lovra.
S-a oprit la timp și a apelat la autoritățile locale, la cererea cărora, la locul descoperirii, au venit experții Lars Sogaard Sørensen, un arheolog cu 25 de ani de experiență, și Kim Tunheim, 15 ani de experiență. Ei au fost „primii martori ai acestei descoperiri rare”.
Din epoca vikingă sau Evul Mediu Timpuriu
Sabia a fost cel mai important simbol al statului din epoca vikingă și a fost un privilegiu să ni se permită să o purtăm. Ca arheolog, nu vezi des așa ceva.
Lars Sogaard Sørensen.
Arma și-a pierdut aproape jumătate din lungime, care acum este de aproximativ 37 de centimetri, dar „starea de conservare a sabiei este apreciată ca fiind bună”.
Potrivit arheologilor, faptul că sabia se afla în lut a contribuit la conservarea acesteia. Cu ajutorul unei radiografii, experții au putut vedea inscripții cu un model în cruce pe lamă. Au stabilit că arma a fost creată între anii 900 și 1050, adică în timpul epocii vikingilor sau Evul Mediu Timpuriu.
„Ar putea fi o așa-numită sabie VLFBERHT din epoca vikingă sau din Evul Mediu Timpuriu. Acestea sunt săbii de înaltă calitate produse în Imperiul Franc, acum Germania, care sunt marcate cu numele producătorului de arme”, explică Sigmund Oehrl, profesor de arheologie la Universitatea din Stavanger.
„Din câte știm, în Europa au fost găsite până acum 4.000 de săbii din epoca vikingilor. Numărul de săbii cu aceste inscripții pe ele este în jur de 170. În Norvegia au fost găsite 45 de astfel de săbii”, spune Sigmund Oehrl.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Foto: uis.no