Cand, la inceputul anilor T90, scriam intr-un comentariu ca pericolul drogurilor este ignorat, un inalt oficial al Politiei s-a repezit: nici vorba, abia daca sunt cunoscuti in Romania patru narcomani mari si lati, iar tara va fi doar una de tranzit pentru traficanti, intre Orient si Occident. Autoritatile ascundeau astfel capul in nisip ca strutul, ca si in alte privinte: contrabanda, evaziunea fiscala, traficul de carne vie. Cand gruparile interlope transfrontaliere se organizasera, au inceput sa se dezmeticeasca si structurile statului. Prea tarziu. Dupa ce ani in sir tot soiul de fundatii si asociatii dubioase au inghitit fonduri, inclusiv externe, mimand, alaturi de Politie, lupta efectiva, in strada, cu flagelul, dupa ce reteaua de asistenta medicala de profil a ramas o butaforie, iata ca Asociatia Nationala Antidrog a dat publicitatii spre sfarsitul lui 2005 un studiu alarmant. Sunt deja grecenzatih circa 35.000 de consumatori de droguri (24.000 doar in Capitala).
Varsta primei tigari cu heroina sau cu cannabis a scazut pe la 12 ani. Majoritatea narcomanilor sunt adolescenti si tineri. Etc. Datele sunt, desigur, mult sub realitate. Din mai multe motive. Proliferarea consumului continua sa fie bagata sub pres, multi directori de liceu refuzand, de dragul imaginii nesifonate, sa admita ca elevi ai lor, chiar si in scoala, fumeaza, beau si consuma stupefiante.
Familiile nu sunt nici ele consiliate. Politistii anunta mandri in buletine de presa ca au prins un traficant de duzina cu 0,07 g de heroina, iar justitia gtrantesteh dosarele traficantilor si narcomanilor mai de soi. Ma intreb, cum va arata urmatorul studiu al A.N.A.?
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!