UPDATE Primăria Capitalei precizează într-un răspuns pentru Libertatea că monumentul dedicat jurnalistului Danny Huwe nu se află în patrimoniul Municipalității, ci al Primăriei Sectorului 6, care l-a ridicat.

„Referitor la situatia creata ca urmare a disparitiei placii de alama de pe monumentul ridicat in cinstea jurnalistului belgian Danny Huwe, ucis in Revolutia Romana in 1989, va informam urmatoarele:
–    monumentul din zona Razoare nu se afla in patrimoniul Primariei Capitalei si in administrarea AMPT.
–    Din verificarile facute si informatiile obtinute reiese ca monumentul a fost ridicat de Primaria Sector 6 in mandatul domnului Primar Poteras, in colaborare cu Ambasada Belgiei la Bucuresti”, precizează Primăria Capitalei.


„Mâine conducem până la București, vom petrece Crăciunul acolo” – acestea sunt ultimele cuvinte rostite de jurnalistul belgian Danny Huwe, în fața camerei. Reporterul televiziunii flamande VTM era ucis, în Revoluția din decembrie 1989, pe străzile Capitalei, în zona Răzoare. Un glonț l-a nimerit în cap. Avea 42 de ani.

Scrisoare pentru fiul lui Danny

La 30 de ani distanță, fostul redactor-șef al VTM, Terry Verbiest, a vizitat Timișoara și Bucureștiul, în cadrul festivalului de artă Europalia. După vizita care a durat două săptămâni, Verbiest a compus o scrisoare către fiul lui Danny Huwe, Tim.

Printre altele, mesajul, publicat de site-ul Knack.be, menționează starea jalnică în care se află monumentul de la Răzoare dedicat lui Danny Huwe.

Ultima imagine cu Danny Huwe, pe postul VTM, înainte de a ajuge la București

Verbiest își amintește că Huwe a insistat să fie trimis în România: „Noi ne gândisem să trimitem un reporter mai tânăr, dar cumva Danny ne-a convins să îl alegem pe el. Era atât de fericit, ca un băiețel care primise o bicicletă nouă. Au plecat peste două zile, pe 23 decembrie”.

Pe 24 decembrie 1989, mașina în care se aflau Danny Huwe și colegii săi ajungea în Piața Răzoare. Acolo un tanc le-a tăiat calea. Soldații grăniceri au început să tragă, iar un glonț l-a nimerit pe Huwe.

„Cei trei colegi ai lui Danny au stat ascunși după mașină până dimineața, apoi au plecat în fugă, lăsând în urmă corpul colegului lor. I-am găsit cadavrul patru zile mai târziu, la morga spitalului, în apropiere de locul unde a fost ucis”, scrie Verbiest.

Colegii lui Danny, cu hainele pătate de sânge, au părăsit în fugă Bucureștiul sub gloanțe

Jurnalistul belgian îl sfătuiește pe Tim Huwe să nu vină în România, împreună cu copiii săi, pentru că riscă să fie dezamăgit: „Probabil vei vrea să-ți duci fiicele la locul unde a murit bunicul lor, la memorialul din Piața Danny Huwe. A rămas doar bucata de marmură roșie în picioare. Placa neagră, pe care erau scrise numele lui Danny, data nașterii și data morții, a căzut demult.

Plăcuța care indică piața nu mai e nici ea. Erau, în schimb, câteva cutii goale de bere, împrăștiate pe acolo. Le-am strâns și le-am aruncat. I-am întrebat pe trecători dacă știu pentru cine e acel monument și ei au ridicat din umeri. Nu știe nimeni.

Terry Verbiest, jurnalist:

La VTM, Terry Verbiest a fost mentorul lui Huwe, care lucrase în radio

În scrisoarea către Tim Huwe, Verbiest adaugă că a aflat, de la un ziarist român, că „lumea n-a uitat nici de Revoluție, nici de Danny Huwe, însă autorităților nu le place să-și amintească”.

Placa neagră care a dispărut de pe monumentul dedicat lui Danny Huwe

Jurnalistul belgian îl informează pe fiul lui Huwe că a reclamat starea monumentului, prin email, la Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic București și la Primăria București. „Deși au trecut câteva zile, n-am primit nici un răspuns”, scrie Verbiest.

Tim Huwe, care avea 18 ani în 1989, a renunțat, după moartea tatălui său, la visul de a deveni fotoreporter de război. Într-un interviu recent pentru presa belgiană, Tim mărturisea că nu se simte încă în stare să viziteze România.

„Când l-am pierdut pe tata, mi-am pierdut cel mai bun prieten și planurile de viitor”, spune Tim

Din echipa care l-a însoțit pe Danny Huwe în România, mai trăiesc operatorul Paul Van Schoor și sunetistul Jan De Coninck. Editorul de montaj Ingrid Bertrand a decedat în noiembrie trecut, la vârsta de 55 de ani. Renunțase la jurnalism, studiase psihologia, devenise druid și publicase o carte despre legătura dintre om și natură, „Lumină de lună”.

Monumentul jurnalistului necunoscut

Monumentul închinat jurnalistului belgian Danny Huwe, amplasat în intersecția de la Răzoare, se află într-adevăr în paragină. De fapt, un trecător neavizat nici nu și-ar da seama că monumentul este dedicat jurnalistului belgian împușcat în Drumul Taberei, în zilele Revoluţiei.

Placa pe care era înscris „DANNY HUWE 1943-1989 Jurnalist belgian (Flandra) căzut la 26 decembrie în Revoluția română IN MEMORIAM” a dispărut. Momumentul din marmură a rămas știrb.

O coroană dedicată eroilor Revoluției a fost depusă și la monumentul fără nume, de la Răzoare

Placa lipsă este acoperită zilele acestea de o coroană funerară, depusă cu ocazia comemorării a 30 de ani de la Revoluția din 1989. Dar mesajul de pe coroană le este dedicat „eroilor Revoluției” și „luptătorilor împotriva regimului comunist”. Nici o trimitere la numele Danny Huwe, cel căruia i-a fost dedicat monumentul.

Urmărește-ne pe Google News