Friedrich Karl Berger, un cetățean german, a fost trimis luna aceasta înapoi în țara natală, pentru că în 1945 a lucrat ca paznic într-o zonă a lagărului de concentrare Neuengamme de lângă Hamburg, a anunțat serviciul vamal și de cetățenie și imigrări al SUA.
Cazul a fost investigat de Departamentul de Justiție al SUA. O instanță din Memphis, Tennessee, a ordonat ca Berger să fie expulzat din SUA în februarie 2020, dar bărbatul va fi judecat în Germania, din cauză că procurorii au renunțat la acuzații împotriva lui din lipsă de probe.
Berger a activat în lagărul de lângă Meppen, Germania, unde prizonierii – ruși, polonezi, olandezi, evrei și alții – au fost ținuți în condiții „atroce” și au lucrat „până la epuizare și moarte”.
Bărbatul în vârstă de 95 de ani a recunoscut că a servit ca gardian câteva săptămâni aproape de sfârșitul războiului, dar a spus că nu a observat niciun fel de abuzuri sau crime, au informat agențiile de presă.
În schimb, Berger, care s-a stabilit în SUA din 1959, a recunoscut că a păzit prizonierii. De asemenea, a însoțit prizonierii la evacuarea forțată a lagărului, acțiune în urma căreia au murit 70 de oameni.
Un purtător de cuvânt al procuraturii din Celle a declarat că poliției din statul german Hesse i s-a cerut să-l interogheze pe Berger la întoarcerea sa în Germania.
Poliția a precizat, printr-un purtător de cuvânt, că nu există nicio anchetă în direct legată de Berger și că este o persoană liberă.
În ultimii ani, procurorii au adus acuzații împotriva mai multor foști naziști, profitând de ultima ocazie de a asigura justiția pentru milioanele de oameni care au pierit în lagărele de concentrare.
La începutul acestei luni, procurorii au acuzat un german în vârstă de 100 de ani că ar fi fost asistat la 3.518 crime comise în timp ce acesta ar fi fost paznic în lagărul de concentrare de la Sachsenhausen.
FOTO: EPA