Cuprins:
Vlad Teohari este membru fondator al USR Diaspora și USR Tineret, înscriindu-se în partid încă din perioada primelor alegeri parlamentare la care a participat formațiunea, în 2016. Acesta a avut o relația turbulentă cu conducerea din țară a USR, după ce i-a fost respinsă candidatura la Parlamentul României în 2020, deși obținuse cele mai multe voturi în alegerile interne.
Acesta spune însă că nu a demisionat din partid în ciuda neînțelegerilor interne, ci a încercat să schimbe lucrurile pe care le-a considerat incorecte din interior.
„Motivul principal pentru care mă opresc aici este că simt că nu mai pot construi. Nu pot, nu pentru că nu vreau, ci pentru că îmi lipsește încrederea care îmi dădea energie. Echipa majoritară din partid (echipa Barna) a ales de ceva vreme un drum total opus idealurilor la care eu și mulți alții am aderat. Ai mai fi motivat să lupți și să construiești pentru niște oameni care una pretind în exterior și alta fac în intern?”, a spus Vlad Teohari pentru Libertatea.
Când au apărut primele probleme
Acesta a acuzat conducerea partidului de practici incorecte în multe situații, spunând că a ales inclusiv să încerce să repare o serie dintre practicile acestea dând în judecată USR. Spune că a rămas de multe ori dezamăgit, dar „mă legam de absolut orice să fiu mai optimist” și spune că după fuziunea cu PLUS și schimbarea conducerii i-a dat speranța că „alegerea lui Dacian în funcția de președinte și schimbarea pe care credeam că va putea să o facă au fost ultima speranță”.
„În momentul în care am făcut pasul spre USR, nu doar eu, cât tot valul inițial de la alegerile parlamentare din 2016, noi toți am contribuit la ceea ce numeam spiritul userist. Era un amalgam de emoție sinceră, empatie, naivitate, dorință de schimbare și multă putere de muncă. Nu exista un garant care să ne ghideze spre schimbarea pe care ne-o doream, ci era o încredere mutuală că suntem cu toții aici să tragem pentru binele comun al României. Nu existau tabere, nu existau interese ascunse, ci doar o voință sinceră și umană de schimbare”, a descris Vlad Teohari intrarea sa în partid, pentru Libertatea.
Acesta spune că problemele au început să apară atunci când mizele pentru control și pentru a obține puterea au început să crească, iar în formațiunea politică au apărut diferite grupări. Acesta spune că, încet-încet, construcția din primii ani ai partidului, fundamentată pe emoție și entuziasm, a lăsat locul unei abordări mult mai politicianiste, caracteristică mai degrabă vechilor formațiuni politice.
„Am creat împreună un univers artificial unde oamenii au căpătat putere”
„Am creat împreună un univers artificial unde oamenii au căpătat putere. Puterea asta li s-a urcat la cap și asta s-a văzut în deciziile pe care au început să le ia. În momentul în care a fost ales (n.red. – Dacian Cioloș), eu fiind din fostul USR și cunoscând foarte bine deja practicile majorității toxice, pentru mine a fost ultima speranță că USR-ul va apuca traiectoria corectă. Suntem ipocriți să spunem că milităm pentru transparență, corectitudine, principii și meritocrație, iar în interior să facem exact opusul. Printr-o conjunctură, plecarea lui a fost picătură care a «golit» paharul, iar ultima speranță pentru mine s-a năruit”, a conchis Vlad Teohari.
Libertatea a scris sâmbătă, după demisia lui Dacian Cioloș din funcția de președinte al partidului, că mai multe sute de membri și-au dat demisia. Asta, deși fostul lider al USR i-a îndemnat public pe oameni să nu renunțe la partid.
Drulă: Îmi pare rău de fiecare membru care nu mai este cu noi
Contactat sâmbătă de Libertatea, președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat că regretă plecările din partid. „Îmi amintesc cum, atunci când am venit eu în partid, erau 700 de membri. Astăzi sunt zeci de mii. Le mulțumesc tuturor celor care investesc un timp cât de mic în USR și în România. Îmi pare rău de fiecare membru care nu mai este cu noi și mă bucur nespus de fiecare adeziune nouă”, a spus Cătălin Drulă.