Apare în continuare pe site-ul Poliției

Bărbatul a depus recent la Curtea de Apel Târgu Mureș o „contestație la executare”, prin care solicită instanței de judecată să constate ca prescrisă executarea pedepsei de 4 ani de închisoare în regim de detenție, la care a fost condamnat în 2015. 

Potrivit Codului Penal, termenul de prescriere a executării pedepselor este de 5 ani, plus durata condamnării, dar nu mai mult de 15 ani. Tamaș a fost condamnat definitiv în 29 octombrie 2015, iar executarea s-a prescris la sfârșitul lunii octombrie 2024. 

Curtea de Apel Târgu Mureș, instanță la care s-a judecat pe fond procesul penal al bărbatului, va lua în discuție contestația la executare în 16 decembrie 2024. Dorel Tamaș apare în continuare, pe site-ul Poliției Române, la persoane urmărite pentru executarea pedepsei cu închisoarea.

Dorel Tamaș, pe site-ul Poliției

Primul salon de bingo din Alba Iulia

Dorel Tamaş controla în perioada anilor 90 afacerile din județul Alba și era unul dintre noii îmbogățiți ai României. Într-o epocă în care regulile economice erau incerte, Tamaș a reuşit să devină extrem de prosper. La începutul anilor 2000 a intrat în topul celor mai bogaţi români, cu o avere estimată la circa 10 milioane de dolari. 

Ardeleanul a fost, înainte de 1989, sportiv de performanţă, obţinând titlul de campion naţional la judo. Acest lucru i-a permis să plece şi la competiţii din străinătate, reuşind să strângă încă de pe atunci bani, aducând în țară mărfuri de contrabandă. 

După Revoluţie a intrat în afaceri şi a reuşit să se impună rapid pe piaţă. A fost proprietarul primului salon bingo din Alba Iulia, dar şi al unor săli de jocuri electronice, pe vremea când acest tip de afacere oferea câştiguri substanţiale. După ce a adunat fonduri suficiente, a intrat şi în afaceri mai „serioase”. 

Încălțăminte și mezeluri

Fabrica de încălţăminte Ardeleana a fost prima investiţie importantă a miliardarului. La vremea respectivă, la mijlocul anilor ‘90, societatea din Alba Iulia era principalul competitor al firmei Clujana pe piaţa de încălţăminte din România. 

Ulterior a intrat şi în afaceri cu mezeluri. Toate societăţile acestuia au ajuns, în final, în faliment cu datorii uriașe. În 2011 a fost arestat preventiv în lipsă pentru înşelăciune, mandatul nefiind pus niciodată în executare. 

Dosarul a fost instrumentat de DNA şi, bănuind decizia justiţiei, a fugit din ţară. Peste 4 ani avea să fie condamnat definitiv la închisoare în regim de detenţie. Se bănuiește că s-ar fi ascuns, în toată această perioadă, în Dubai.

Afacerea „Continental”

Dorel Tamaș a cumpărat, prin intermediul firmei Ardeleana, hotelul Continental din Cluj-Napoca, aflat în centrul orașului. Mandatul de arest şi condamnarea din 2015 au avut legătură cu vânzarea frauduloasă a acestui hotel. Omul de afaceri a fost acuzat de procurorii DNA că a vândut clădirea provocând un prejudiciu de două milioane de euro unei societăţi comerciale. 

Hotelul Continental din Cluj-Napoca

Potrivit procurorilor, în 14 mai 2008, între Tamaş, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA, şi o societate comercială din Cluj-Napoca a fost încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu privire la vânzarea clădirii. Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 10 milioane de euro, din care a fost achitată suma de două milioane de euro cu titlu de avans, diferenţa urmând să fie plătită la finalizarea vânzării. 

Tamaş le-a ascuns însă viitorilor proprietari faptul că, în cursul anilor 2001 şi 2003, a fost solicitată retrocedarea imobilului de către Colegiul Reformat Debrecen şi, separat, de către Eparhia Reformată din Ardeal. 

De asemenea, Tamaş le-a ascuns viitorilor cumpărători că proprietarul imobilului, SC Ardeleana SA, îşi asumase obligaţia de a închiria locuri de parcare de la Primăria municipiului Cluj-Napoca, obligaţie care ar fi revenit cumpărătorilor după perfectarea vânzării. 

După încasarea avansului de două milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, Tamaş şi-a însuşit suma totală de 702.750 de lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit de 1.488.406 euro. Ulterior, afacerea nu a mai putut fi perfectată, iar Tamaș a refuzat să restituie avansul încasat. Clădirea a rămas însă în proprietatea societății Ardeleana SA Alba Iulia. 

Hotelul avea atunci trei stele şi dispunea de 45 de camere. Fără investiții, a ajuns într-un stadiu avansat de degradare. Lichidatorul firmei din Alba Iulia a vândut, în 2013, clădirea către societatea Napocamin Cluj-Napoca, deținută de omul de afaceri Ioan Bene. Nici acesta nu a reușit să redeschidă hotelul, pentru că și afacerea lui a ajuns aproape de faliment. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News


Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.