Țăranii români nu ar trebui să stea la tarabe, deoarece au deja o productivitate scăzută, astfel că nu este normal ca ei să stea să vândă personal la piață produsele, spune Ionuț Popescu, într-o postare pe Facebook. Astfel, nici ura împotriva ”samsarilor” nu se justifică, crede el.
Fost jurnalist în conducerea săptămânalului ”Capital”, una dintre primele publicații economice din România, Popescu a explicat și de ce angrosiștii nu vor putea niciodată să ofere țăranului la poartă același preț cu care vând ei la piață: pentru că își asumă riscul ca marfa să li se strice înainte să o vândă.
Între clișeu și realitate
Ionuț Popescu spune că există o ”ură bine împământenită” împotriva samsarilor din piețe, adică a celor care vând la tarabe, dar nu au produs ei roșiile, castraveții sau gogoșarii.
Însă spune că asta este un ”clișeu comunist‟ pe care îl încurajează inclusiv premierul Ludovic Orban.
Șeful Guvernului a declarat recent că mulți dintre cei care vând în piețe nu sunt producători și că ”își obțin certificate de producător, deși ei nu au muncit pământul în viaţa lor”, potrivit Digi24.
De ce ar trebui ca toți cei care produc să stea să vândă la tarabă? se întreabă Ionuț Popescu.
”Tocmai asta este anormalitatea la noi, că țăranul, din cauza sărăciei și a productivității scăzute, este nevoit să stea și la tarabă. Asta este anormalitatea! Iar noi, prin astfel de declarații, cum e cea a premierului, încurajăm această stare de lucruri. Credeți că neamțul cultivator de cartofi stă toată ziua cu ei în piață? De ce ar trebui crescătorul de porci să vândă carnea la tarabă, de ce producătorul de lapte ar trebui să vină el personal la piață? Nu e normal așa ceva”, a scris Ionuț Popescu.
Funcția economică a angrosistului
Prin vânzarea produselor către angrosiști, țăranii își vând marfa și au timp să se ocupe în continuare de ”munca la câmp‟, în vreme ce ”samsarii‟ se ocupă de desfacere, mai spune fostul oficial.
”Samsarul”, atunci când cumpără marfa, își asumă și riscul; dacă jumătate dintre roșiile achiziționate i se strică, e paguba lui. De aceea, el nu poate plăti țăranului prețul cu care el vinde la tarabă. Da, ”samsarul” iese mereu în câștig doar în refrenele comuniste, în realitate nu este deloc așa. Mulți ”samsari” sunt și ei tot niște amărâți care au câteva tarabe la care îngheață de dimineață până seara… Dar clișeele comuniste din mentalul colectiv, încurajate prin declarații stupide, sunt greu de înlocuit de gândirea proprie…
Ionuț Popescu:
Închiderea piețelor, măsură anti-Covid
Funcționarea piețelor și oborurilor care își desfășurau activitatea în spații închise a fost interzisă de luni, ca măsură de luptă împotriva noului coronavirus.
O parte dintre autoritățile locale a venit cu ideea organizării de piețe volante în parcări, astfel încât produsele să poată fi vândute în continuare.
Ionuț Popescu, fost ministru de finanțe între anii 2004 și 2005, a fost artizanul introducerii cotei unice.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!