„Nu am de ce să mă simt vinovat. Sper că și alți politicieni vor urma această cale, lucrând cu publicul mai degrabă decât să se ascundă”, spune Sayed Sadaat, care livrează mâncarea pe bicicletă.
Când a ajuns în Germania, fostul ministru, care are și cetățenia britanică, a încercat să găsească un loc de muncă pe măsura pregătirii și experienței sale. Sayed Sadaat are studii în IT și telecomunicații, dar pentru că nu vorbește limba germană, șansele să obțină un post într-unul dintre aceste domenii au fost foarte mici.
Face cursuri de limba germană
În
aceste condiții a fost nevoit să înceapă să studieze germana și
merge la cursuri patru ore pe zi, înainte de a-și începe tura de
șase ore la serviciu.
„Primele zile au fost interesante, dar dificile. Cu cât ieși mai mult și cunoști mai mulți oameni, cu atât înveți mai multe”, spune fostul ministru afgan, adăugând că una dintre provocări a fost să învețe să circule cu bicicleta prin traficul intens din orașul german.
Deși Sayed Sadaat se află în Germania de aproape un an, povestea lui a intrat în atenția publică acum, după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan, pe 15 august. Familia și prietenii lui rămași în țară vor și ei să plece din Afganistan.
În contextul anunțatei retrageri a trupelor americane și aliate din Afganistan, de la începutul acestui an și până în prezent, numărul cererilor de azil depuse de cetățenii afgani în Germania a crescut cu 130%, potrivit datelor Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiați, citate de Reuters.
Foto: Profimedia