„Ideea că băieții știu mai bine, că ei sunt depozitari ai adevărului și patriotismului face ravagii” în România, scrie Cristian Ghinea în cartea sa „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”. Cartea a apărut recent la Humanitas.
Autorul susține că disprețul pentru cetățeni, „pentru țărani”, ca în vremurile de demult, a rămas o constantă a statului nostru.
Liderul USR scrie că regrupările politice actuale au la bază aceeași idee că oamenii nu se pot autoguverna. Și că, la schimb cu o aparentă bunăstare, românilor li se cere să permită altcuiva să decidă pentru ei în chestiunile esențiale, cum ar fi modernizarea reală a țării.
Ghinea este fostul ministru al fondurilor europene în guvernul PNL-USR-UDMR și susține că decizia ruperii alianței a venit, de fapt, din zona Palatului Cotroceni și a serviciilor secrete.
Secretarul de stat care era colonel activ SRI
El critică SRI și, generic, serviciile secrete. „Nu există niciun motiv rațional să avem încredere în serviciile secrete românești”, susține Ghinea în carte, reluând o poziție mai veche a sa. „Încrederea se câștigă. Dincolo de faptul că ei spun despre ei că sunt reformați și democrați nu există nimic factual”.
Ghinea dă exemplu când un om din ministerul condus de el, secretarul de stat Liliana Anghel, s-a recomandat drept colonel SRI la două întâlniri unde se discutau banii de la PNRR. SRI dorea ca elicopterele sale să fie finanțate din PNRR. „Ce caută un serviciu secret să se ocupe de PNRR? De programul de reforme, de programul de țară”, se întreabă Ghinea.
„Frica de Sebastian Ghiță”
Ghinea oferă și modelul lui Sebastian Ghiță și afacerilor acestuia cu statul. „Nu era clar unde începe SRI și unde se termină Ghiță”, scrie el.
Frica pe care Sebastian Ghiță o inspira în 2016 la Fonduri Europene era aproape tangibilă. Nu era o teroare a lui Ghiță, era teroarea SRI-Ghiță
Cristian Ghinea, „Cine a făcut România”:
Ghinea susține că toate „meciurile” administrative și politice dintre reprezentanții USR și cei ai Sistemului au dus la decizia Cotroceniului și a SRI să elimine partidul de la Putere. „Klaus Iohannis și Eduard Hellvig au decis să scoată USR de la guvernare”, scrie el în cartea recent publicată la Humanitas.
Iar apariția AUR și popularizarea pe televiziunea lui Ghiță este, în accepțiunea autorului, parte a unei coabitări.
„Deocamdată, Ghiță duce o viață de lux în Serbia, ne face agenda la TV, a negociat cu George Simion să aibă niște deputați în viitorul parlament și, în schimb, Simion (băiat vulnerabil din tinerețe, controlabil de băieți) se lăfăie la RTV”, spune fostul ministru USR.
Despre Rareș Bogdan
De altfel, scrie Ghinea, PNL are momente și personaje prin care „concurează cu AUR la naționalism”, în loc să adopte „naționalismul patriotic și liberal”. Acum, spune el, „nu e clar când PNL e liberal și când îl scapă de Rareș Bogdan în decor cu declarații isterice tribaliste”.
Riscul cel mare
Pentru Ghinea, PNL, PSD și AUR au ceva fundamental în comun. „AUR și Simion sunt periculoși nu pentru numărul de voturi, ci pentru că ei spun serios tot timpul ceea ce PSD și PNL spun numai înainte de alegeri sau când trebuie să le distragă oamenilor atenția de la inflație și corupția din sistem. E același rol de drenare a tribalismului de către Sistem, care apoi le face agenda”.
Ghinea susține că, de fapt, pericolul acestui fel de a face politică, pe care el îl atribuie în primul rând Sistemului din jurul PSD, PNL și al serviciilor secrete, este posibilitatea pierderii pactului prooccidental din România. „AUR este un simptom al deconstruirii consensului nostru civilizațional, care va continua cu sau fără AUR”, spune Ghinea.