Printre miile de luptători străini care luptă în Ucraina contra armatei ruse în Legiunea Internațională se numără și Ken Ree, în vârstă de 38 de ani, fost Navy SEAL și locotenent în forțele speciale ale Marinei Republicii Coreea, care a sosit în Ucraina la începutul lunii martie.

După opt ani de serviciu, Ree și-a construit un CV solid: a ocupat mai multe funcții guvernamentale în țara sa natală, a lucrat în Departamentul de apărare al SUA și la ONU, a participat la o emisiune populară despre armată pe BBC și și-a deschis propriul canal YouTube, care are 800.000 de abonați.

Înainte de a veni în Ucraina, fostul comandant coreean și-a condus propria companie, care a oferit servicii de consultanță armatei și poliției și a ajutat și industria divertismentului să realizeze filme militare. Un alt domeniu al afacerii sale este salvarea victimelor dezastrelor globale, dintre care una, potrivit voluntarului coreean, are loc chiar acum în Ucraina.

„Pentru mine, este absolut o chestiune de moralitate. Am văzut la televizor ce se întâmplă aici, nu mi-a venit să cred că Rusia ar putea invada direct un stat suveran, așa. În mintea mea, știam cine erau băieții răi și cine erau băieții buni.

La început, președintele Zelenski a spus că este nevoie doar de soldați din țările europene vecine. Prin urmare, m-am gândit că nu voi putea veni din Coreea. Dar când a explicat că ar putea fi voluntari din toată lumea, mi-am făcut imediat bagajele.

În calitate de fost operator al forțelor speciale, am abilități care pot ajuta cu adevărat armata de aici. Dacă stau doar și nu fac nimic și mă uit la CNN, e greșit. E ca și cum ai merge pe stradă și ai vedea doi tipi violând o femeie. Vei privi doar? Mai ales dacă ai învățat să faci ceva în privința asta, dacă ai experiența de a ajuta. Pentru mine, este o crimă în sine să nu faci nimic. De aceea sunt aici”, și-a explicat fostul ofițer decizia de a lupta contra rușilor.

El spune că mama lui a devenit de-a dreptul isterică de când el e în Ucraina și nu înțelege de ce e aici. Ca parte a Navy SEAL-urile coreene, Ree a salvat ostatici în Somalia: în 2009-2011 au fost multe operațiuni antiteroriste acolo. După aceea, a fost în Irak în perioade dificile, așa cum a ajuns în Ucraina: în prima săptămână de război, când Kievul era sub amenințarea invaziei inamice.

„Am avut misiuni de succes în Irpin. Dar au fost și altele nu prea reușite, când doi dintre băieții mei au fost răniți. Am luptat împotriva tancurilor, blindatelor și soldaților ruși în parcul central din Irpin, pe care încercam să-l eliberăm. Și sunt fericit să fac parte din cele două grupuri eliberatoare care i-au alungat pe ruși de acolo”, spune fostul ofițer.

După Irpin, a plecat în sudul Ucrainei. Acum echipa lui este încă într-o misiune acolo, dar el a fost rănit în timpul ultimei operații și trebuie să petreacă câteva zile într-un spital militar.

Voluntarul a povestit și ce greutăți a simțit în timpul misiunilor: „În prima linie, nu este întotdeauna bine: la micul dejun, prânz și cină, mâncăm terci de pui. Dar de fiecare dată când venim la Kiev pentru a ne reface proviziile, îmi place să încerc bucătăria locală: restaurantele de aici sunt excelente, borșul tradițional este foarte bun. Arată ca supa de roșii, dar îmi place”.

Ree a vorbit deschis și despre plusurile și minusurile pe care le-a văzut în armata ucraineană: „Pe câmpul de luptă, a trebuit să lucrez cu forțele speciale ucrainene și sunt profesioniști excepționali, luptători foarte bine pregătiți. Dar, în același timp, a fost destul de dificil din cauza diferenței culturale și mentale mari.

Am trecut prin antrenamente cu armata coreeană și americană, unde am petrecut întotdeauna mult timp pentru planificare. Luptătorii ucraineni sunt puțin diferiți, sunt ca un fulger, pur și simplu merg și luptă, improvizând. Este o mentalitate de luptă foarte bună, dar eu și mulți americani sau britanici avem un șoc cultural din cauza diferenței mari de abordare a luptei.

Am cunoscut georgieni, dar pentru mine sunt foarte beligeranți. Uneori nu au tehnică, antrenament sau strategie bună și nici nu acordă prea multă atenție armelor sau echipamentelor. Cu toate acestea, ei luptă ca niște războinici neînfricați”.

În afara lui, fostul ofițer spune că mai sunt câțiva sud-coreeni care luptă în Ucraina și că oamenii sunt complet mirați când văd un asiatic alături de ei, nu se așteptau la asta.

„Dacă Ucraina nu câștigă războiul, atunci orice țară vecină care se opune Rusiei sau încearcă să adere la NATO va fi amenințată. Rusia va continua să atace și nu se va termina niciodată. Prin urmare, cred că acest război este, într-un anumit sens, un război mondial.

Cred că fie va dura mult timp, fie Putin va muri de boală sau cancer. Nu este genul de tip care renunță ușor. Și Ucraina cu siguranță nu va renunța. De aceea războiul va continua pentru ceva timp.

Ce înseamnă asta pentru mine? Este clar că într-o zi va trebui să mă întorc acasă pentru a mă aproviziona: să iau echipament mai bun, să mă pregătesc mai bine și să revin aici din nou. Să continui să fac ceea ce fac, până când va câștiga Ucraina.

Problema este că șederea mea în Ucraina este considerată ilegală în Coreea, care a interzis cetățenilor ei să lupte în Ucraina. Fiecare țară are legi diferite, iar cele coreene sunt foarte ciudate. Prin urmare, cred că atunci când mă întorc, vor încerca să mă aresteze la aeroport doar pentru că am participat la acest război.

Plănuiesc să primesc mai multe scrisori de la guvernul ucrainean și sper că mă vor ajuta în instanță. Am deja un avocat. Dar chiar și cu riscul de a face închisoare, tot cred că am luat decizia corectă. Sunt fericit să fiu aici, să schimb situația și să lucrez cu ucrainenii”, mai spune fostul ofițer.

 
 

Urmărește-ne pe Google News