Fostul preot ortodox al Bisericii cu Lună din Oradea, Ovidiu Pop, a fost dat în urmărire generală şi în consemn la frontieră, după ce a fost condamnat pentru fraudă fiscală și nu a fost găsit. El a transmis însă la 5 zile după sentința definitivă un mesaj filmat postat pe YouTube.
Pop a fost trimis în judecată în iulie 2014 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, alături de asociatul său la firma Varadia Bussines, Kallos Lorand. Cei doi au fost găsiți vinovați că, în perioada 2012 -2014, ar fi creat un circuit evazionist în care au implicat mai multe firme-fantomă. Ei achiziţionau carne de la măcelării din Ungaria în numele acestor societăţi, care apoi revindeau produsele către Varadia Bussines. Totul se întâmpla numai pe hârtie.
Paguba contabilizată de anchetatori în dauna bugetului de stat se ridică la 1,8 milioane euro.
În filmuleţul postat pe YouTube pe 16 februarie şi intitulat „Cât mai valorează viaţa unui om?”, fostul preot Ovidiu Pop se plânge că a fost arestat preventiv 79 de zile în cursul anchetei, în timp ce violatori şi criminali au fost plasaţi în arest la domiciliu, sau sub control judiciar.
„Nu m-a întrebat nimeni de partea mea de poveste”, spune Pop, care susține că procesul său la Tribunalul Bihor a trecut prin mâna a patru complete de judecată până să fie soluţionat de un magistrat care, în opinia lui, nu a fost obiectiv.
„Una dintre marile întrebări fără răspuns pe care le am în această poveste, legată de judecătorul care promulgă sentinţa mea, este: cum se poate ca domnul judecător, cu un an înainte, să nu fi fost găsit apt pentru ocuparea unui post de conducere. El a fost găsit inapt din punct de vedere psihologic? Dar după ce în 2018 ies câteva sentinţe călduţe pe tavă, devine apt şi primeşte acest post, de preşedinte al Judecătoriei Salonta”, spune Pop în video.
El nu spune însă că verdictul a fost menţinut de încă alţi doi magistraţi de la Curtea de Apel Oradea.
Fostul preot e nemulţumit de pedeapsa mult prea mare pe care a căpătat-o. În opinia sa, sentinţa ar fi fost dată fără ca procurorul şi judecătorul Tribunalului Bihor să ţină cont de dovezile în favoarea sa.
„În dosare mari de evaziune şi corupţie, cu răsunet, dar cu nume mult mai cunoscute în România, se primesc sentinţe mult mai blânde, de doi-trei ani de privare de libertate”, spune fostul preot, supărat că el are de ispăşit 9 ani de detenţie.
„Nouă ani e cam mult, atâta vreme cât un criminal a primit 6 ani”, spune Ovidiu Pop. „Dacă trebuie să merg pe jos, aşa cum au făcut-o străbunii mei, căutând dreptatea în alte părţi, voi merge şi eu pe jos, la Haga, la Strasbourg, la Paris, unde va fi nevoie. Dar trebuie să mă ascultaţi şi pe mine! Istoria pe care aţi prezentat-o nu este istoria mea. Povestea pe care aţi prezentat-o nu este povestea mea!”, a încheiat fostul preot.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro