Gustavo avea 17 ani atunci când a orbit, dar acest lucru nu l-a împiedicat să continue să facă artă și după mai mulți ani în care a sculptat, a trecut apoi la fotografie și a demonstrat tuturor că nu este nevoie de vedere pentru a realiza fotografii de excepție.
Acum, la 35 de ani, este student în ultimul an la Facultea de Arte, realizează fotografii artistice și este implicat activ în „Ciego”, un proiect care urmărește să-i învețe pe nevăzători să facă fotografii.
În ciuda handicapului spu, Gustavo se comportă ca un om normal și nu acceptă ca problema sa să-i stea în cale. Este capabil chiar să glumească pe seama faptului că nu vede. ”Primul meu contact cu fotografia a fost când am intrat la facultate și am lucrat cu camere foto analogice. În camera obscură eram un geniu”, spune Gustavo într-un interviu acordat pentru alternativa.com.co.
Fotograful columbian nu are nicio problemă să vorbească despre pierderea vederii. ”M-am trezit într-o zi și când mi-am deschis ochii, nu am văzut negru, ci alb. Dar totul era prea strălucitorsimțeam că lumina îmi rănea ochii. Mai târziu lumina s-a transformat în gri și apoi în negru. Întregul proces a durat o lună întreagă. A fost o experiență traumatizantă. Un an întreg am fost blocat în acea traumă, dar apoi am decis să îmi revin și să încep să studiez arta”, povestește Gustavo.
La început a făcut sculptură, dar în facultate a luat contact cu fotografia și apoi a aflat de proiectul Ciego și apoi s-a axat pe această formă de artă.
Întrebat cum poate o persoană oarbă să facă o fotografie, Gustavul spune că este nevoie de „multă imafinație”. ”Și cu ajutorul mâinii, pentru asta este vorba de nailon. Cred că totul constă în imaginație”.
Citește și: A plătit orfani pentru sex, acum vrea să le închidă gura. Pedofilul francez Pierre Duarte e liber și încearcă să-și ”cumpere” victimele