„Motivul principal al acestei decizii este creșterea semnificativă a costurilor de pe piața de echilibrare, care ne-a afectat grav stabilitatea financiară. În ciuda eforturilor considerabile depuse pentru a gestiona această situație, pierderile financiare generate de factori externi, aflați în afara controlului nostru, continuă să crească lunar”, a transmis compania.
„Vă rugăm să inițiați procesul de schimbare a furnizorului, conform procedurilor legale în vigoare. Această schimbare este necesară pentru a asigura continuitatea furnizării de energie, având în vedere imposibilitatea noastră de a continua contractul în condițiile actuale”, se mai arată în comunicat.
Bogdan Stroe, președintele boardului Cooperativei de Energie, a explicat că dificultățile financiare au fost cauzate parțial de restanțele statului către furnizorii de energie în cadrul schemei de plafonare și compensare a facturilor. Concret, facturile au fost plafonate din 2022, iar statul trebuia să deconteze companiilor diferența dintre prețul de piață al energiei și plafon, însă decontările au fost mult întârziate.
„Avem de recuperat bani chiar și de la finalul anului 2023. Din mai 2024 nu am mai primit nimic. Sunt sute de mii de lei. Statul ne obligă să vindem în pierdere. Suntem o firmă mică, nu ne putem susține din cash-flow. Prețul energiei a explodat începând cu luna iunie. Acum, de la 1 ianuarie, au crescut și tarifele de distribuție, cu 20% pentru unii distribuitori. Am acumulat pierderi și pur și simplu ni se termină banii”, a spus șeful Cooperativei de Energie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro