Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat, joi trecută, că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, precum Storm Shadow sau ATACMS, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia”.

Kievul cere cu insistenţă permisiunea de a lovi ţinte în profunzimea teritoriului rus cu rachetele care i-au fost livrate de către Occident. Volodimir Zelenski a criticat „întârzierea” în dezbaterile pe această problemă.

În acest context, într-un interviu pentru presa de la Moscova, generalul Serghei Lipovoi, a declarat că „Rusia dispune de suficiente arme pentru a lovi nu doar Ucraina, ci și infrastructura critică a Occidentului”.

„Avem dreptul să lovim punctele de decizie, aeroporturile unde sunt staționate avioanele F-16, centrele logistice și depozitele acestor rachete din România, Polonia și Bulgaria”, a afirmat generalul de aviație.

Dacă atacurile ipotetice asupra depozitelor de rachete cu rază lungă de acțiune din afara Ucrainei, din România, Polonia și Bulgaria, nu produc rezultate semnificative pentru Occident, atunci Rusia va fi nevoită să lovească Germania și Statele Unite.

Lipovoi a adăugat că Statele Unite nu vor putea „sta deoparte” de acest conflict, în ciuda încercărilor lor, „Rusia dispune de suficienți transportatori de arme la sol, pe mare și sub apă pentru a răspunde adecvat”, a precizat generalul.

Lipovoi a exprimat totuși speranța că situația nu va escalada până la acest punct.

El a enunțat o variantă pe care tot mai mulți înalți oficiali ruși o îmbrățișează: reluare testelor nucleare în Rusia, pentru a „reaminti ce a însemnat Hiroshima”.

„Teritoriul Rusiei este imens. Avem destule locuri de testare care au fost puse sub control din vremea sovietică: Nordul, Orientul Îndepărtat, Kamceatka, am testat cândva arme nucleare în Novaia Zemlea puteam să efectuăm teste demonstrative, avem unde. Ar trebui să facem asta acum” a spus Lipovoi.

Anterior, Andrei Kolesnik, membru al comisiei parlamentare de apărare și deputat al Dumei de Stat din partea partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin, a cerut detonarea unei bombe nucleare în Rusia, în „scop demonstrativ”, în cadrul unui exercițiu care „să reamintească lumii pericolul unui atac cu arme strategice”.

Iar Alexei Mihailov, șeful Biroului de Analiză Politico-Militară, a avertizat, la televiziunea de stat controlată de Kremlin, că Rusia va construi replici ale Londrei și Washingtonului în Arctica, pe care le va detona folosind arme nucleare provenite de la submarinul Bulava. Scopul este de „a speria Occidentul” și de a-l descuraja să mai furnizeze arme către Ucraina.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse și principalul purtător de cuvânt al Kremlinului pe rețelele de socializare, Dmitri Medvedev, a scris că Rusia înțelege pericolul și ireversibilitatea unui conflict nuclear și dă dovadă de răbdare în trecerea „liniilor roșii”, în special în legătură cu evenimentele din regiunea Kursk. Dar, în același timp, a amenințat că „orice răbdare poate ajunge la sfârșit”.

Urmărește-ne pe Google News