Generalul-maior Denis Putilov, responsabil de mentenanța tancurilor și a vehiculelor blindate în Districtul Militar Central al Federației Ruse, este acuzat că a primit acceptat o mită în valoare de 10 milioane de ruble (108.900 de dolari americani) pentru a furniza avantaje în contracte legate de repararea și întreținerea unor vehicule de luptă.

Contractele în cauză, gestionate de Putilov, au fost evaluate la peste 140 de milioane de ruble (1,5 milioane de dolari americani) în 2023. Acuzat de fraudă pe scară largă, generalul riscă o condamnare de până la zece ani de închisoare.

Districtul Militar Central al Federației Ruse își are cartierul general în Ekaterinburg și cuprinde 29 de regiuni.

Mai mulți viceminiștri ai apărării, oficiali militari și generali ruși au fost arestați din primăvara acestui an în contextul înlăturării ministrului Serghei Șoigu și înlocuirii acestuia cu economistul Andrei Belousov, un fost consilier al liderului rus Vladimir Putin.

Din primăvara anului 2024, un număr de generali și oficiali ai Ministerului Apărării din echipa fostului șef al departamentului Serghei Șoigu au fost reținuți în cazuri de luare de mită. Cel mai în vârstă dintre ei a fost ministrul adjunct al apărării Timur Ivanov, care este acuzat că a primit o mită deosebit de mare la încheierea contractelor pentru departamentul militar.

Kremlinul pune arestările pe seama unei lupte permanente împotriva corupției, dar analiștii contestă această explicație. Remarcând că actele de corupție ale anturajului lui Șoigu și ale generalilor ruși sunt cunoscute de mult timp, fiind evocate adesea cu dovezi în presă, și lipsa de acțiune a Kremlinului în combaterea lor până la demiterea fostului ministru, analiștii consideră că este vorba de o epurare pe fondul unor rivalități între diferite clanuri din conducerea militară de la Moscova cu implicarea serviciilor secrete.

Urmărește-ne pe Google News