Cuplurile tratate de Beek se așteptau să fie beneficiarii unor mostre de la donatori anonimi. Spitalul Alrijne a spus că nu crede că Beek a spus cuiva adevărul despre ce se întâmpla în laborator.
Scandalul a izbucnit după ce o organizație care urmărește părinții biologici pentru cei născuți folosind donații anonime a găsit o potrivire între ADN-ul lui Beek și 21 de copii ale căror mame au primit tratament la el la clinică.
Grupul Fiom a contactat Spitalul Alrijne, în iunie anul trecut. Spitalul a însărcinat apoi un comitet independent să investigheze acuzațiile, la începutul lunii ianuarie.
Peter Jue, membru al consiliului de administrație al spitalului Alrijne, a spus că nu poate ignora posibilitatea ca Beek să fi fost, de fapt, tatăl biologic al multor mai mulți copii ale căror mame le-a tratat.
Acesta spune că este șocat de cele auzite și crede că incidentul va avea „un impact semnificativ asupra părinților și copiilor implicați”.
„Am avut imediat discuții cu copiii și părinții care au vrut să asculte și să cooperăm. Ne dăm seama în ce situație se află și dorim să facem cât mai mult posibil pentru a obține informații. Felul în care acest doctor a acționat, la momentul respectiv, este inacceptabil”, a adăugat acesta.
Evidențele spitalului din perioada respectivă nu mai există, așa că s-a făcut un apel general ca oamenii să se prezinte la discuții.
În anii în care acest medic a lucrat, aproape că nu existau reglementări privind programele de fertilitate. (…) Am dori să subliniem că situația este acum complet diferită. Folosim protocoale naționale și lucrăm într-o manieră consecventă și atentă. Metoda noastră de lucru este verificată în mod regulat prin audituri.
Comunicatul Spitalului Alrjne:
Jos Beek a lucrat la Spitalul Elisabeth din Leiderdorp, acum parte a spitalului Alrijne, între 1973 și 1998. Acesta a decedat în 2019.
Beek este al treilea ginecolog din Olanda care s-a dovedit că și-a folosit sperma în timpul tratamentului de fertilitate.
În octombrie 2020, testele ADN au arătat că ginecologul Jan Wildschut, care a murit în 2009, era tatăl biologic a 17 copii. Cu un an înainte, s-a descoperit că medicul Jan Karbaat și-a folosit propriul material genetic la conceperea a 49 de copii, iar pacienții habar nu aveau despre acest lucru.
Conform unei legi care a intrat în vigoare în 2004, oamenii din Olanda au dreptul de a cunoaște identitatea părinților lor biologici odată ce împlinesc vârsta de 16 ani.