Pirotehnicienii au constatat că era un proiectil exploziv, de calibrul 57 mm, care a fost luat și urmează să fie distrus.
De la începutul anului, au mai fost găsite trei proiectile explozive, de calibrul 75 și 100 mm, un proiectil exploziv trasor de calibrul 37 mm și un proiectil perforant de calibrul 88 mm, toate cinci în municipiul Giurgiu și în localitățile Vedea, Mihăilești, Băneasa și Vlad Țepeș.
Anul trecut, pe raza județului Giurgiu, au fost ridicate în total 37 de muniții și elemente de muniție, fiind vorba despre proiectile explozive, perforante, bombe de aruncător, grenade defensive, cartușe de infanterie etc.
Recomandările autorităților
Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea, oamenii trebuie să fie precauți când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.
„În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente”, a precizat ISU Giurgiu.
Deși unii ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.
„Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată”, au mai transmis pompierii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro