Armele folosite sunt supuse expertizei balistice

Ancheta incredibilului caz al bărbatului împuşcat de glonţul rătăcit al Armatei, proiectil care a străbătut aproape doi kilometri de la gura ţevii până când l-a nimerit pe Laurenţiu, a fost preluată de Parchetul Militar.
Armele folosite la acel exerciţiu au fost ridicate pentru expertiza balistică, cercetări ştiinţifice care vor face legătura între arma folosită la tragere şi trăgător. Fireşte, de anchetă nu au scăpat nici comandantul poligonului, nici personalul militar care a coordonat exerciţiul şi nici persoanele care au fost implicate în antrenamentul în care au fost folosite arme automate de tip AKM şi muniţie de război de calibrul 7,62 mm.
Misiunea procurorilor militari este nu numai să-l identifice pe trăgătorul care l-a împuşcat pe bărbat, ci şi să stabilească dacă în timpul exerciţiului au fost luate toate măsurile de siguranţă: respectarea distanţelor de tragere, existenţa biutelor (n.r. – maluri de pământ pentru protecţie), dar şi dacă antrenamentul militar nu a fost transformat de trăgători într-o joacă periculoasă care a scăpat de sub control.

Proiectilul tras cu AKM-ul este letal la un kilometru distanţă


Pistolul-mitralieră AKM este o armă de asalt creată în anii 50 de Mihai Kalaşnikov, ca o îmbunătăţire a lui AK- 47, folosită peste tot în lume. Arma are o cadenţă de tragere de 600 de cartuşe/ minut, iar un proiectil tras cu o asemenea armă poate să atingă viteza de 715 m/s.
La un kilometru, adică la o secundă și un pic de la lansare, cartuşul de calibrul 7,62 mm are efect letal. Dacă ţinta se află la o distanţă mai mare de un kilometru, trăgătorul nu mai poate controla traiectoria proiectilului, care însă poate cauza leziuni grave la impact.

Vezi rezultate finale BEC la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025!

Urmărește-ne pe Google News