Enigma care părea de ndezlegat a fost elucidată, în mod involuntar, de un grădinar care smulgea iedera care se cățărase pe zidul galeriei din Piacenza în care fusese cândva expus tabloul evaluat la 60.000.000 de euro.
Când a dat jos iedera de pe zid, grădinarul a găsit o ușiță de metal care acoperea un spațiu gol din zid. Acolo, era o pungă neagră pentru gunoi în care grădinarul a descoperit pânza lui Klimt.
Pictura a fost predată poliției, iar acum experții au început testele pentru a verifica dacă este vorba de original sau de o copie, însă directorul galeriei este încrezător că pictura este autentică deoarece are pe spate aceleași ștampile și sigilii pe care le avea și tabloul furat acum peste 20 de ani. Și criticul de artă Vittorio Sgarbi este convins. ”Recuperarea portretului, o muncă intensă de o viață, este cel mai frumos cadou de Crăciun”, a declarat Sgarbi pentru Corriere della Sera.
Legături la nivel înalt
Poliția încă încearcă să elucideze de ce hoții nu au reușit să recupereze pictura după ce au furat-o și au dosit-o chiar în intrândul din zidul galeriei.
Furtul a avut loc pe 22 februarie 1997 de la galeria Ricci-Oddi chiar în timpul pregătirilor pentru o expoziție specială destinată prezentării publice a picturii lui Klimt. Atunci rama tabloului a fost abandonată pe acoperiș, într-o încercare de a pune poliția pe o pistă greșită, anume co hoții au intrat printr-un luminator, însă acesta era prea mic pentru ca tabloul să treacă prin el.
La două luni de la furt, în aprilie 1997, la granița franco-italiană a fost oprit un colet care conținea un fals de bună calitate al celebrei picturi. Coletul era pe adresa fostului premier italian Bettino Craxi, care se refugiase în Tunisia la acea vreme ca să scape de procurorii care-l acuzau de corupție. Craxi a murit trei ani mai târziu fără să elucideze implicarea sa în această afacere.
Istoria tragică a tabloului
”Portretul unei doamne” a fost pictat în 1916-1917 către sfârșitul vieții pictorului austriac Gustav Klimt. Cu 10 luni înainte de furt, o studentă l Arte, Claudia Maga, a observat că există semne că artistul ar fi pictat peste o altă pictură, ”Portretul unei tinere doamne”, care nu a mai fost văzută din 1912.
Maga a convins directorul galeriei să pună pânza sub raze X, iar astfel teoria ei a fost confirmată. Pictura originală reprezenta o femeie din Viena care a murit de tânără și care, se pare, avea o relație cu faimosul pictor. Klimt a pictat peste portretul inițial ca să treacă peste suferința provocată de moartea ei.