În ce ordine gătim?
Prima oară se prăjesc produsele care se fac mai greu, apoi cele care sunt gata în timp scurt: carnea de porc şi berbec, apoi puiul, micii, legumele, iar, la sfârşit, peştele.
Ce mai putem pune pe grătar?
Putem să mai frigem şi semipreparate din carne sau legume, dar şi creveţi ori langustine.
Pentru carne de porc: măghiran, cimbru, salvie, piper, boia iute, ghimbir.
Pentru carnea de berbec sau de oaie: rozmarin, mentă, cimbru, piper.
Pentru vită: cimbru, piper, ghimbir, mărar.
Pentru peşte: rozmarin, busuioc, usturoi.
Pentru pui: rozmarin, cimbru, piper sau boia dulce.
Ce sosuri se potrivesc?
Pentru cărnurile grase sunt recomandate sosurile uşoare, dar picante, din iaurt, ketchup sau citrice în amestec cu ulei de măsline.
Pentru cărnurile slabe şi pentru legume sunt indicate sosurile consistente, cu smântână, maioneză sau brânză.
Ce bem?
Vinurile uşoare, albe sau rozé se potrivesc cu puiul şi cu peştele.
Pentru cărnuri grele – vinurile bogate în tanin.
Berea e recomandată pentru oricare din preparate.
Iată cum preparaţi cel mai delicios sos
Acesta se face din roşii, usturoi, ardei iute şi pătrunjel. Roşiile se coc pe grătar, se decojesc şi se pasează. Separat, se freacă usturoiul cu sarea şi cu ardeiul mărunţit, apoi se toarnă câteva picături de ulei. La final se pun roşiile, se amestecă totul şi se adaugă puţin pătrunjel.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!