Potrivit informațiilor SUA, persoanele responsabile de sabotaj sunt „opozanți ai președintelui Vladimir Putin”, dar oficialii nu au precizat din ce organizaţie fac parte sau cine a sponsorizat operațiunea.
Nu sunt dovezi că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski sau principalii săi asistenţi au fost implicaţi în operaţiune ori că autorii au acţionat la comanda unui oficial guvernamental ucrainean, a menţionat cotidianul, citând oficiali americani.
Ei au precizat că concluzia nu este una fermă, iar deocamdată nu a fost exclusă posibilitatea ca în spatele atacului să se afle o forță „proxy” ce are conexiuni cu guvernul ucrainean sau serviciile sale de securitate.
Reacția Kievului
După publicarea informațiilor, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a declarat că Kievul „nu are absolut nicio implicare” în atacurile asupra gazoductului Nord Stream şi nu are informaţii despre ceea ce s-a întâmplat, potrivit Reuters.
„Fără îndoială, Ucraina nu este absolut deloc implicată în exploziile la gazoducte. Nu are nici cel mai mic sens”, a declarat Podoliak, pentru Reuters.
La finalul lunii septembrie 2022, patru scurgeri de gaze au fost depistate la conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, din Marea Baltică.
Informaţiile SUA sugerează că explozibilii au fost cel mai probabil plasați cu ajutorul unor scafandri experimentați care nu par să lucreze pentru serviciile de informații sau structuri militare.
Oficialii americani au subliniat pentru NYT că încă există un număr uriaș de necunoscute în legătură cu exploziile, atât agențiile de informații din SUA, cât și cele din Europa încercând încă să afle ce s-a întâmplat.
SUA şi NATO au calificat atacurile asupra gazoductului drept „act de sabotaj”, în timp ce Moscova a acuzat Occidentul şi a cerut Consiliului de Securitate al ONU efectuarea unei anchete independente, notează Reuters.
La începutul lunii martie, Reuters a relatat, citând surse familiare cu deciziile Moscovei, că conductele Nord Stream distruse de explozii urmează să fie sigilate și puse în conservare, întrucât Rusia nu plănuiește să le repare sau refolosească.
Conducta Nord Stream 1 nu a mai transportat gaze către UE din august 2022, când Rusia a închis-o, spunând că are nevoie de mentenanță. Noul gazoduct Nord Stream 2 a fost oprit în urma sancțiunilor impuse Rusiei ca răspuns la invazia în Ucraina.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!