Utilizatorul anonim de internet, identificat drept „ChinaDan”, a postat săptămâna trecută pe forumul de hackeri Breach Forums, oferindu-se să vândă cei peste 23 de terabytes (TB) de date pentru 10 bitcoin, echivalentul a aproximativ 200.000 dolari.
„În 2022, baza de date a Poliției Naționale din Shanghai (SHGA) a fost spartă. Această bază de date conține mulți terabyts de date și informații despre miliarde de cetățeni chinezi”, se spune în postare.
„Bazele de date conțin informații despre un miliard de cetățeni rezidenți chinezi și câteva miliarde de dosare de caz, inclusiv: nume, adresă, locul nașterii, numărul național de identificare, numărul de telefon mobil, toate detaliile infracțiunii/cazului.”
Guvernul și departamentul de poliție din Shanghai nu au răspuns cererilor de comentarii adresate luni.
De asemenea, Reuters nu a putut contacta autoproclamatul hacker, ChinaDan, dar postarea a fost discutată pe larg pe platformele de socializare Weibo și WeChat din China în weekend, mulți utilizatori fiind îngrijorați că ar putea fi reală.
Hashtag-ul „scurgere de date” a fost blocat pe Weibo duminică după-amiază.
Kendra Schaefer, șefa de cercetare a politicilor tehnologice la compania de consultanță Trivium China din Beijing, a declarat într-o postare pe Twitter că este „greu să analizezi adevărul din zvonuri”.
Dacă datele chiar provin de la Ministerul Securității Publice, ar fi rău din „mai multe motive”, a spus Schaefer.
„Cel mai evident ar fi printre cele mai mari și mai grave scurgeri de informații din istorie”, a spus ea.
Știrea despre acest atac cibernetic vine într-un moment în care China a promis să îmbunătățească protecția confidențialității datelor utilizatorilor online, instruindu-și giganții tehnologici să asigure o stocare mai sigură după plângerile publice cu privire la gestionarea defectuoasă și utilizarea abuzivă.
Anul trecut, China a adoptat legi care reglementează modul în care informațiile personale și datele generate în interiorul granițelor sale ar trebui să fie tratate.