Sursa citată face practic o amplă radiografie a profilurilor de hoți prinși în Elveția și judecați și îl identifică pe român cu un nume fictiv, Marian Radu, pentru a-i proteja identitatea.
„Fură genți de mână, biciclete sau mașini întregi de construcții. Fură carne, țigări și alcool. Sparge cutiile poștale, intră în curți și în boxele de la subsol”, își încep Fabian Baumgartner și Nils Pfändler reportajul.
Potrivit celor mai recente statistici privind criminalitatea, numărul hoților a crescut la cel mai ridicat nivel din 2009 încoace, în Elveția. Numărul spargerilor rămâne la un nivel scăzut comparativ cu sfârșitul anilor ‘90, dar a crescut cu aproape o cincime, până la aproape 7.000 de cazuri, în 2022. Adică aproape 20 de spargeri pe zi.
Christiane Lentjes Meili, șefa poliției penale din cantonul Zürich, invocă diverse motive pentru creșterea numărului spargerilor. De când măsurile corona au fost ridicate, a crescut numărul de turiști, a fost organizate din nou evenimente majore și viața de noapte și-a revenit la normalul dinaintea pandemiei. „Dar situația economică tensionată și migrația au și ele un anumit efect care acționează ca un motor pentru infracțiuni de acest fel”, a spus ea, când a prezentat statisticile infracționalității.
Cine sunt bărbații și femeile care intră în case, intră în subsoluri, fură biciclete sau golesc rafturile magazinelor?
Pe baza a peste o duzină de rechizitori și procese, pot fi identificate patru tipuri de hoți: turistul infracțional, aspirantul profesionist, hoțul oportunist și dependentul. Au un singur lucru în comun: toți au fost prinși.
Articolul tratează cu exemple reale fiecare tipologie în parte și românul Marian Radu e exemplu pentru turistul infracțional. Este hoțul care călătorește în Elveția din străinătate, merge în turneu și nu se teme de pedepse cu închisoarea. Exact ca românul despre care relatează articolul.
Radu este un profesionist. În ultimii ani, românul de 26 de ani a trăit mai ales din spargeri.
Polițiști îi numesc pe infractorii ca el, care călătoresc în Elveția special pentru a comite infracțiuni, turiști infracționali. Ei sunt responsabili pentru majoritatea celor 460 de furturi de buzunare și furturi de la evenimentul Street Parade de anul trecut.
Viața lui Radu s-a derulat în două lumi, în ultimii ani: în închisoare și afară. Intră, este arestat, iese, intră din nou și este prins din nou. În 2018 a fost condamnat pentru prima dată în Elveția, a fost și expluzat din țară, după care a stat doi ani și jumătate după gratii în Germania.
După ultima sa eliberare în toamna anului 2020, lucrează în silvicultură și într-o fabrică de lăzi din Irlanda și Țările de Jos. Dar își pierde ambele locuri de muncă după câteva luni.
În primăvara anului 2022 se întoarce în Elveția, unde urmărește să dea lovituri mai ales în camerele și apartamentele de la subsoluri.
De opt ori intră și fură obiecte de valoare. De obicei nu este mult. Uneori sunt două genți, ochelari de soare, numerar și un card bancar, alteori o pereche de pantofi sport. Și eșuează din nou. Odată, urcă pe o scară într-o cameră de zi. După ce a deschis geamul de acolo cu o șurubelniță, sistemul de alarmă s-a declanșat și Radu a fugit fără să ia nimic.
Câteva luni mai târziu, poliția l-a prins. Românul mergea pe bicicletă prin orașul Zug, la începutul după-amiezii zilei de 22 iulie 2022, când o patrulă de poliție cu lumini albastre aprinse îi cere să se oprească. Dar Radu își aruncă bicicleta la pământ și fuge, sărind peste două garduri. Polițiștii îl urmăresc și îl prind.
Nouă luni mai târziu, Radu se prezintă în fața judecătoriei din Horgen. Judecătorul este curios: „De ce nu ți-ai căutat un loc de muncă adevărat în România?”.
Radu întreabă ușor arogant: „Chiar vrei să-ți spun de ce?”. Și apoi răspunde: „Aici câștig mai mult în închisoare decât în țara natală cu munca”. Judecătorul insistă: „Și de ce ai comis infracțiuni?”. Răspunsul românului e dezarmant: „Pentru că sunt un idiot”.
Judecătorul din Horgen i-a dat o pedeapsă de 16 luni de închisoare. După aceea, Radu este deportat, nu mai are voie să intre în Elveția timp de douăzeci de ani. Dar el a călătorit din nou în Elveția, în ciuda faptului că a fost expulzat din țară.
Radu nu este impresionat de asta. El spune: „Știm cu toții că nu mă pot întoarce. Dar știm cu toții că m-aș putea întoarce, dacă aș vrea”. „Dar, adaugă Radu, m-am săturat de Elveţia”.
Articolul exemplifică apoi și celelalte tipuri de infractori identificați ca tipologie de poliție. De adăugat și faptul că, atunci când spune că în închisoare în Elveția câștigă mai mult decât dacă ar munci în România, Radu se referă la faptul că deținuții cu condamnări definitive încarcerați în Elveția sunt obligați să muncească în închisoare, fiind angajați la diferite firme care au contracte cu sistemul penitenciar.
Deținuți primesc un salariu, o parte din bani sunt de multe ori opriți de închisoare, pentru a acoperi cheltuielile cu deținutul, iar o parte e pur și simplu strânsă și i se dă deținutului la sfârșitul pedepsei, când e eliberat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro