Avea 23 de ani cand a ajuns in Londra. Nu cunostea o “boaba de engleza” si s-a angajat in constructii pentru un salariu de circa 600 de lire pe luna. Azi, dupa 10 ani de munca in Anglia, hunedoreanul Petre Vlaic este director la o firma de constructii din Chelsea.

In 1997, lucra in Deva pentru o firma ce vindea produse de sticlarie. “Am fost trimis la Londra, unde urma sa prezentam produsele noastre mai multor firme. Nu cunosteam engleza, dar aveam un translator cu noi. Culmea e ca, la cateva zile dupa ce am ajuns in Londra, am fost instiintati ca firma se va dizolva si ca e posibil sa nu ne mai primim salariile. Atunci am luat hotararea care mi-a schimbat profund viata: aceea de a ramane in Anglia”, spune Vlaic.

A fost muncitor necalificat

Inceputul a fost foarte greu. Hunedoreanul a gasit niste prieteni in Londra, care l-au ajutat sa-si inchirieze o camera. “Locuiam intr-o casa unde fiecare camera era inchiriata. Plateam o chirie de 200 de lire sterline si lucram ca necalificat in constructii, unde eram platit cu 21 de lire sterline pe zi. Asta in timp ce un necalificat englez castiga 80 de lire pe zi. In plus, faceam cele mai grele munci si eram privit cu dispret de englezi”, isi aminteste Vlaic.

Acesta mai spune ca britanicii ii apreciaza foarte mult pe oamenii care muncesc. Mai ales ca ei nu prea obisnuiesc sa trudeasca. “Muncitorul englez este adeptul pauzelor dese. Are tot timpul termosul de cafea sau ceai langa el si se opreste frecvent pentru a se revigora. Practic, un roman munceste cel putin dublu fata de un englez. In plus, in Anglia nu prea gasesti meseriasi. Spre exemplu, la ora actuala, sunt foarte cautati electricienii, instalatorii autorizati pentru racorduri de gaze, tamplarii si dulgherii”. In timp, hunedoreanul si-a gasit de lucru la un restaurant. “Am inceput ca spalator de vase si dupa trei ani eram bucatar. Apoi am lucrat intr-un hotel de cinci stele care mi-a deschis calea spre o alta clasa sociala.

Castigam destul de bine, asa ca dupa cinci ani si jumatate m-am intors in Romania.Mi-am rezolvat actele si am venit in Londra, unde am reintrat in constructii. Aici am muncit pe branci si am trecut prin toate stadiile pana cand am ajuns sa fiu numit director coordonator de echipa. Pentru astfel de functii, salariul se plateste lunar si este calculat pe an. Eu, spre exemplu, sunt platit cu 52.000 de lire sterline pe an”, spune Vlaic.

Vecin cu Adrian Mutu

Noua functie i-a adus si probleme hunedoreanului. “Muncitorii englezi au inceput sa ma priveasca chioras in momentul in care am trecut sa le dau ordine. Eu organizez echipele, le spun ce au de facut si ii controlez”, ne spune Vlaic. Banii castigati i-au permis sa se mute in Chelsea intr-un cartier rezidential. “Aici au locuit si Dan Petrescu si Adrian Mutu. Platesc chirie 1.000 de lire, dar sunt multumit”, spune hunedoreanul. Luna viitoare cand se va intoarce in Anglia, Vlaic va avea propria firma de amenajari interioare, cu 8 angajati. Si asta pentru ca acesta e numarul maxim pe care legea engleza il permite intreprinzatorilor rezidenti.

Petre Vlaic

Varsta: 33 de ani
Starea civila: necasatorit
Data cand a parasit
Romania: 1997
Domiciliul actual: Chelsea
Ultima data in Romania: septembrie 2006

 

Urmărește-ne pe Google News