In SUA a aparut deja pe piata un microcip care, odata implantat sub piele, ne scapa de griji. Fiecare dispozitiv emite un semnal care contine identitatea purtatorului. Dispozitivul (foto) are marimea unui bob de orez si costa 200 de dolari. Producatorul microcipului, firma „Applied Digital Solutions” – ADS -, a anuntat ca primii 100.000 de cumparatori beneficiaza de o reducere de 50 de dolari. Pe langa pretul de achizitie, cei care vor purta acest implant vor mai plati cateva zeci de dolari, interventia chirugicala de introducere sub piele, si 10 $ pe luna, costul administrarii bazei de date. Aceasta va contine toate datele despre utilizator, de la starea de sanatate a acestuia si pana la situatia conturilor bancare. „Desi la inceput au existat voci care sustineau ca nu au fost studiate suficient de bine eventualele efecte nocive ale microcipului asupra organismului uman, saptamana trecuta am primit acceptul autoritatilor americane de a comercializa acest produs”, a declarat Matthew Cossolotto, purtatorul de cuvant al ADS. Compania producatoare sustine ca implantul va putea fi folosit in numeroase domenii de activitate care cer un nivel de siguranta crescut:
Controlul accesului la structuri de securitate cum ar fi cladiri oficiale sau private, centrale nucleare, laboratoare militare. In loc sa poarte o cartela electronica, ce poate fi oricand furata, angajatii acestor obiective vor trebui sa ridice doar bratul in care se afla implantul in dreptul unui scanner.
Reducerea fraudei financiare. Oamenii vor putea retrage bani de la bancomate, contul lor neputand fi accesat in lipsa semnalului transmis de microcip.
Scaderea „furturilor de identitate”. Oamenii vor folosi implantul pe post de parola, pentru a accesa, de exemplu, calculatorul de acasa.
In ciuda beneficiilor pe care le promit producatorii, sunt si voci care sustin ca microcipul va reduce libertatea oamenilor. „Exista riscul ca o firma sa conditioneze angajarile de introducerea acestui implant. Acest lucru nu este normal”, spune avocatul Marc Rotenberg. ADS sustine insa ca implantul este optional, scopul lui fiind acela de a usura viata oamenilor. Pana acum, sapte clinici din cinci state americane fac aceste implanturi. Pana la sfarsitul anului, ADS intentioneaza sa produca un nou microcip, care sa permita localizarea purtatorului cu ajutorul satelitilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News