Zarudnițki a menționat că motivele crizei în relațiile dintre Rusia și Occident nu sunt legate de începerea unei operațiuni militare speciale (SVO) în Ucraina, ci au rădăcini mai adânci. Confruntarea a început odată cu extinderea NATO, a explicat generalul.
„Politica de sugrumare a Rusiei este serioasă și va dura mult timp. Confruntarea de astăzi este mult mai puternică decât Războiul Rece din secolul al XX-lea. Occidentul a pariat nu doar pe izolare, ci și pe distrugerea statului rus în forma sa actuală”, scrie generalul. El a mai adăugat că în prezent conflictul din Ucraina nu se dezvoltă într-o confruntare militară directă cu NATO doar pentru că Rusia are un potențial nuclear puternic.
Articolul mai precizează că evoluțiile ulterioare ale evenimentelor sunt greu de anticipat, dar nu poate fi exclusă posibilitatea unei escaladări a conflictului din Ucraina, de la extinderea numărului participanților la „forțele proxy” folosite pentru confruntarea militară cu Rusia, până la un război pe scară largă în Europa.
„Nu poate fi exclusă posibilitatea unei escaladări a conflictului din Ucraina într-un război la scară largă în Europa. Probabilitatea ca statul nostru să fie atras în mod deliberat în noi conflicte militare crește semnificativ”, a menționat el.
Generalul a remarcat că situația în regiunile care au importanță strategică pentru Rusia nu este mai puțin complexă. Potențialul lor de conflict ar putea duce la implicarea Rusiei în noi conflicte armate, a menționat el. „Sarcina principală este să ne asigurăm că sistemul de securitate militară este adecvat noii situații militaro-politice și strategice și noului statut al Rusiei”, a conchis Zarudnițki.
În decembrie, președintele american Joe Biden a spus că Rusia ar putea fi interesată de un posibil război cu NATO. Liderul rus Vladimir Putin a calificat aceste afirmații drept prostii.