Parlamentarul a discutat cu oficiali din Ministerul Finanțelor și din sectorul bancar, care susțin că impozitul pe activele financiare ar fi de 0,5 la sută. Impozitarea ar fi făcută după modelul deja existent în Ungaria, unde activele financiare sunt taxate cu 0,6 la sută.
Noul impozit ar urma să se aplice băncilor, asiguratorilor, instituțiilor financiare nebancare (IFN) și ar putea lovi și Pilonul II de pensii, informează Digi24.ro.
Surse, citate de economica.net, susțin că se discută despre un impozit pe activele financiare de 0,3 la sută. Taxa s-ar putea aplica chiar și retroactiv, pentru 2016.
Câți bani ar aduce la buget un impozit pe activele financiare
Vestea că ar putea fi aplicat un impozit pe activele financiare a influențat deja piața financiară. Acțiunile băncilor la bursă au început să scadă. De exemplu, Banca Transilvania a pierdut 3 la sută, în vreme ce BRD a înregistrat o scădere de 3,7 la sută.
Potrivit estimărilor, băncile și firmele de asigurări cumulează active financiare de aproape 430 de miliarde lei. Prin aplicarea unui impozit de 0,5 sută, peste 2 miliarde de lei ar ajunge în bugetul statului, în eventualitatea aplicării acestui nou impozit.
În primul semestru din 2017, rentabilitatea activelor în sistemul bancar românesc a fost de 1,36 la sută. În aceste condiții, taxarea de 0,5 la sută ar fi echivalentă unui impozit pe profit de 36 la sută, arată estimările realizate de Digi24.ro.
Citește și HARTĂ. Autostrăzile lui Ceaușescu au rămas pe hârtie la 50 de ani distanță. Cum arată acum infrastructura rutieră a României
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro