Atacul de sâmbătă a găsit lăudatele servicii militare și de informații ale Israelului complet nepregătite, în timp ce sute de bărbați înarmați din milițiile Hamas au trecut prin găurile deschise în gardul de la graniță și au năvălit în mai multe orașe israeliene, ucigând sute de soldați și civili, potrivit Associated Press.

Ali Barakeh, membru al conducerii în exil al Hamas, a vorbit cu jurnaliștii de la Associated Press, în biroul său din Beirut, în timp ce Israelul bombarda Gaza și anunța o blocadă totală a teritoriului condus de Hamas.

Barakeh a spus că atacul a fost planificat de aproximativ șase comandanți de vârf din Gaza ai Hamas și că nici cei mai apropiați aliați ai grupului nu au fost informați în prealabil cu privire la momentul respectiv.

El a negat informațiile potrivit cărora oficialii iranieni de securitate au contribuit la planificarea atacului sau au dat aprobarea pentru el la o întâlnire de săptămâna trecută, la Beirut.

„Doar o mână de comandanți Hamas știa despre ora zero”, a spus Barakeh, adăugând că nimeni din comandamentul central sau din biroul politic al Hamas nu a fost în capitala libaneze săptămâna trecută.

Oficialul a recunoscut că gruparea militantă Hezbollah din Iran și Liban a ajutat Hamas în trecut, dar a spus că, de la războiul din Gaza din 2014, Hamas și-a produs propriile rachete și își antrenează proprii luptători.

Ali Barakeh. Foto: Profimedia Images

Întrebat dacă SUA au văzut dovezi ale implicării iraniene, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, de la Casa Albă, a remarcat că „există un grad de complicitate” din partea Iranului din cauza anilor de sprijin pentru Hamas, cu toate acestea, SUA nu au dovada că Iranul a fost direct implicat în participarea sau în planificarea atacurilor.

Barakeh a negat, de asemenea, speculațiile conform cărora atacul, care a fost planificat de mai bine de un an, ar fi avut ca scop să deraieze eforturile SUA de a convinge Arabia Saudită să normalizeze legăturile cu Israelul.

În schimb, el a spus că atacul a fost determinat de o serie de acțiuni întreprinse de guvernul de extremă-dreapta al Israelului în ultimul an, inclusiv vizite provocatoare la un loc sfânt din Ierusalim și presiune crescută asupra prizonierilor palestinieni ținuți de Israel. El a mai spus că Hamas credea că Israelul are planuri de a-i ucide pe liderii săi.

Armata Israelului „era un tigru de hârtie”

Barakeh a recunoscut că până și Hamas a fost șocat de amploarea operațiunii, numită „Operațiunea Furtuna Al-Aqsa”, spunând că se aștepta ca Israelul să prevină sau să limiteze atacul: „Am fost surprinși de acest mare colaps (al armatei israeliene, n.red)”, a spus oficialul Hamas.

„Plănuiam să avem câteva succese și să luăm prizonieri pentru a îi schimba. Această armată (a Israelului, n.red.) era un tigru de hârtie”, a mai spus oficialul Hamas.

Afirmația lui Barakeh că Hamas a planificat doar o mică operațiune este dezmințită de faptul că aproximativ 1.000 de luptători au participat la incursiune, atacând pe uscat, pe mare și chiar cu parapante motorizate.

Israelul a declarat război total și a promis că va pedepsi Hamas, iar mobilizarea a 300.000 de rezerviști israelieni indică perspectiva unei invazii terestre sau chiar a unei reocupări a Gazei. Armata israeliană spune că a ucis deja sute de militanți și a bombardat numeroase ținte Hamas.

Barakeh a mai spus că Hamas a angajat până acum în lupte doar un număr mic de forțe proprii. El a spus că aproape 2.000 de luptători Hamas au luat parte la ultimele lupte, dintr-o armată de 40.000 de oameni care se află numai în Gaza.

Hamas ar putea, de asemenea, să se bazeze pe aliații săi, dacă se confruntă cu un eșec major, a mai spus oficialul.

Barakeh, care a fost reprezentantul Hamas în Liban ani de zile și acum este responsabil de coordonarea cu alte facțiuni palestiniene, a declarat că grupul său va folosi zecile de israelieni capturați în raid pentru a asigura eliberarea tuturor arabilor deținuți în închisorile israeliene și chiar unii palestinieni închiși în Statele Unite, sub acuzația de finanțare a Hamas. „Sunt palestinieni ținuți în America. Vom cere eliberarea lor”, a spus el, fără a preciza la cine se referea.

În 2009, un tribunal din Dallas a condamnat doi membri fondatori ai Holy Land Foundation for Relief and Development, cândva cea mai mare organizație de caritate musulmană din SUA, la 65 de ani de închisoare, pentru că au canalizat milioane de dolari către Hamas. Alți trei bărbați au fost condamnați la pedepse de închisoare de la 15 la 20 de ani pentru conspirație.

Barakeh a spus că Hamas este gata să ducă un război lung cu Israelul, spunând că are un arsenal de rachete care suficient pentru a bombarda cu el mult timp.

„Ne-am pregătit bine pentru acest război și pentru a face față tuturor scenariilor, chiar și scenariului războiului lung”, a adăugat el. „Vom opri viața în entitatea sionistă dacă agresiunea nu se oprește asupra Gazei”.

Urmărește-ne pe Google News