Billy Boyle, un britanic care a absolvit ingineria la Universității Cambridge, și-a pierdut soția, Kate, din cauza cancerului la colon. Tragedia s-a produs chiar în ziua de Crăciun din anul 2014, când cei doi copii gemeni ai cuplului abia așteptau să deschidă cadourile aduse de Moș Crăciun.
Bărbatul povestește că, dacă Kate, care avea 36 de ani când a murit, ar fi știut despre cancerul ei când era în fază incipientă, ea ar fi avut 95% șanse de supraviețuire.
Inginerul a realizat după acel moment cât de importantă este depistarea cât mai timpurie a cancerului și și-a dorit să facă ceva în acest sens. A creat în anii care au urmat un dispozitiv de detectare a cancerului prin respirație, iar anul acesta a câștigat Premiul MacRobert, cel mai prestigios premiu britanic ed acest tip, oferit de Academia Regală de Inginerie și supranumit „Oscarul în Inginerie”.
„Biopsia respirației” bazată pe echipamentul ReCIVA inventat de echipa condusă de Boyle, ar putea fi utilizată pentru diagnosticarea precoce a bolilor canceroase, inflamatorii și infecțioase prin colectarea probelor chimice din respirație înainte de a fi colectate din sânge.
„Știm că în cazul cancerului, diagnosticarea precoce este ceea ce va salva vieți. Dar o mulțime de teste de astăzi nu sunt foarte plăcute și asta îi face pe mulți oameni să nu și le efectueze”, explică inginerul britanic.
Compania Owlstone Medical cu sediul în Cambridge, în care din care Billy Boyle este co-fondator, își propune să salveze 100.000 de vieți și să ajute sistemul global de sănătate să economisească peste 1.1 miliarde de lire sterline.
Pe lângă câștigarea prestigiosului premiu, echipa lui Boyle, formată din cinci persoane a primit și un cec de 50 000 de lire sterline.
Din punct de vedere științific, aparatul creat de cei cinci ar putea însemna începutul unei noi ere de diagnosticare a cancerului, care ar putea duce la o scădere semnificativă a ratei deceselor ca urmare a descoperirii timpurii a celulelor canceroase.