„Ești frumoasă, ce ți-aș face dacă aș fi mai tânăr”, astfel se adresa elevelor instructorul Ansamblului „Someșul” din Cluj, deși în unele cazuri era vorba de copile de 13-14 ani. Sătule să îndure comportamentul agasant al bărbatului în vârstă de 52 de ani, patru dintre eleve au decis să depună plângere împotriva acestuia.

Se întâmpla în februarie 2014, fetele având 13, 15, 17 și 18 ani. „Ne pipăie, ne atinge sânii, fundul, ne sărută cu forța”, sesizau acestea. Una dintre eleve reclama chiar că a fost la un pas să fie abuzată sexual de instructor. „Am ajuns la el acasă să plătesc taxa, m-a invitat în casă, m-a trântit pe pat și a încercat să introducă un deget în vagin”, s-a plâns tânăra anchetatorilor.

Mai mulți martori au fost audiați de-a lungul celor șase ani de anchetă, inclusiv colegii fetelor, care au spus că instructorul avea un comportament neadecvat, cu tentă sexuală. „Era de notorietate că pipăia fetele și făcea glume obscene la adresa acestora”, a declarat un dansator.

Una dintre eleve, o copilă de 11 ani, a relatat că în timpul unui turneu în Bulgaria, în timp ce făcea baie, bărbatul i-a desfăcut sutienul, iar ea s-a simțit foarte rușinată.

Clasarea dosarului penal

După trei ani de anchetă, în 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au dispus clasarea dosarului. Procurorii au motivat că sunt anumite indicii privind un comportament nepotrivit, chiar cu tentă sexuală, față de unele dintre fetele din ansamblul folcloric, însă acestea „nu sunt suficiente pentru a înlătura îndoiala rezonabilă și a răsturna prezumția de nevinovăție”.

Cele patru eleve au contestat soluția, iar judecătorii au admis plângerile și au dispus redeschiderea dosarului pentru completarea urmăririi penale. Reîntors la Parchet, dosarul scandalului sexual ce îl viza pe instructorul de la Ansamblul „Someșul” a primit o nouă soluție de clasare doi ani mai târziu.

„Analizând ansamblul probator de la dosarul cauzei, reținem, în primul rând, faptul că există numeroase și suficiente mijloace de probă care dovedesc existența unui comportament anormal al numitului M.I., obiectivat în lovirea peste fund a fetelor din ansamblul al cărui instructor era, atingerea sânilor acestora în cadrul repetițiilor (acțiuni efectuate în mod voit și nu accidental) sau săruturi”, menționau procurorii în soluția de clasare dispusă în 2017. 

Astfel de acțiuni au fost asumate și efectuate de M.I. încă din anul 2011 și au vizat mai multe fete, aspect ce evidențiază faptul că suspectul urmărea satisfacerea anumitor impulsuri sexuale (altfel nu s-ar justifica afirmațiile acestuia de genul – ești frumoasă, ce ți-aș face dacă aș fi mai tânăr).

Soluția de clasare:

Cu toate acestea, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au considerat că probele „nu întrunesc elementele de tipicitate pentru infracțiunile reclamate” – agresiune sexuală și tentativă la viol.

Elevele au contestat și cea de-a doua soluție de clasare, însă de această dată plângerile le-au fost respinse de instanță, fiind depuse prea târziu.

Instructorul a cerut câte 10.000 de lei daune morale de la fiecare elevă

Cu soluțiile de clasare drept argument, instructorul de dans a decis să se îndrepte împotriva celor patru fete, considerând că plângerile acestora și ancheta ce a urmat i-au adus prejudicii morale și de imagine. El a invocat că, de fapt, a fost victima unei campanii de denigrare.

Astfel, a solicitat instanței să oblige pe fiecare dintre cele patru foste eleve să îi achite câte 10.000 de lei cu titlul de daune morale pentru „acuzațiile denigratoare și mincinoase proferate la adresa sa, prin plângerile penale formulate”. 

Transformate din victime în reclamate, cele patru tinere au cerut instanței să fie introduse și ele în dosar în calitate de reclamante, solicitând judecătorilor să îl oblige pe fostul instructor să le achite câte 20.000 de lei pentru hărțuirea sexuală la care au fost supuse. 

Cererea fetelor a fost admisă de instanță, astfel că fostele eleve au adus mai mulți martori care au depus mărturii despre comportamentul instructorului de dans. În instanță au ajuns foști colegi de dans, unii dintre ei aflați în străinătate.

Răsturnare de situație

Finalul procesului a fost o lovitură de teatru pentru instructor.

Instanța civilă i-a respins solicitarea, însă a admis cererile celor patru foste eleve. Astfel, bărbatul a fost obligat să achite câte 20.000 de lei pentru fiecare, cu titlul de daune morale, și 4.236 de lei cheltuieli judiciare, potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Cluj-Napoca în 26 martie 2021.

Instanța a invocat că din analiza ordonanțelor de clasare nu poate fi vorba de plângeri mincinoase sau fără vreun suport real, având în vedere faptul că, în ambele documente, cel al procurorului de caz și al prim-procurorului, s-au reținut ca fiind reale o parte dintre cele susținute de eleve.

„Motivul soluției finale de clasare a fost insuficiența probatoriului și nu inexistența faptelor ori nevinovăția reclamantului”, au subliniat magistrații Judecătoriei Cluj-Napoca.

Hărțuirea sexuală, penalizată de instanța civilă

Pe baza probelor administrate în timpul procesului civil, judecătorii au indicat că gesturile instructorului au fost realizate în mod evident cu tentă sexuală.

„Pipăirea sânilor, atingerea fundului, sărutul pe diverse părți ale corpului, îmbrățișări, toate neacceptate și nedorite de către victime (minore fiind, nu ar fi putut să își exprime un consimțământ valabil), sunt, fără putință de tăgadă, forme ale agresiunii sexuale. Instanța concluzionează că toate cele patru pârâte-reclamante reconvenționale au fost victime ale agresiunilor sexuale fizice și verbale venite din partea reclamantului în calitatea sa de instructor în cadrul ansamblului de dans Someșul Apahida”, au argumentat judecătorii.

Fiind relevat din probațiunea administrată faptul că și alte fete din ansamblu al căror corp era dezvoltat din punct de vedere anatomic și sexual erau supuse aceluiași tratament din partea reclamantului.

Sentința judecătorilor:

Decizia Judecătoriei Cluj-Napoca a fost contestată de instructorul de dans, dosarul fiind înregistrat pe 13 mai pe rolul tribunalului, unde se va judeca apelul.

Foto: 123rf

Urmărește-ne pe Google News