Felul în care s-a desfășurat insurecția armată a lui Prigojin, de săptămâna trecută, a arătat că Putin nu mai are nici sprijinul populației și nici al elitelor, susține istoricul rus Andrei Zubov. „Nu are la cine să apeleze, este în situația lui Aleksandr Kerenski (șeful guvernului provizoriu din 1917, n.r.). Ca să ne amintim o vorbă a lui Napoleon: «coroana țării zace în noroi». Întrebarea este cine «o va ridica de acolo în vârful sabiei»”, a declarat Zubov într-un interviu pentru publicația rusă independentă Verstka, citat în engleză de site-ul independent Meduza.
- Andrei Zubov a fost editorialist al ziarului Novaia Gazeta și a condus Partidul Libertății Poporului, al lui Boris Nemțov. Din 2022 locuiește în Cehia și predă la Universitatea Masaryk, iar în iarna lui 2023 Rusia l-a inclus pe lista „agenților străini”.
„Aceasta nu este o revoluție”
„Aceasta nu este o revoluție”, spune Andrei Zubov, vorbind despre evenimentele din 24 iunie, când armata Wagner a părăsit linia frontului din Ucraina, a capturat Rostov-pe-Don și a pornit într-un marș spre Moscova, pentru ca în câteva ore să facă, brusc, cale întoarsă.
Istoricul definește tentativa de puci a lui Prigojin drept o „rebeliune militară tipică”, adică „un grup înarmat de oameni care, în mod ilegal, încetează să se supună sursei lor de autoritate” și „urmăresc să facă presiuni asupra acesteia pentru a face schimbări favorabile grupului”.
O revoluție este un proces politic de lungă durată, menționează Zubov, amintind de ideea istoricului american Richard Pipes care spunea că Revoluția Rusă s-a desfășurat între 1900 și 1924. În plus, acțiunea lui Prigojin nu a avut resorturi ideologice, ci mai degrabă revendicări de ordin material.
Rebeliunea lui Prigojin a arătat că FSB și alte agenții de forță sunt inutile și pot controla doar oameni neînarmați.
Andrei Zubov, istoric rus:
Alte teorii spun însă că serviciul secret FSB, urmașul KGB-ului, ar fi știut de rebeliunea organizată a lui Prigojin, pentru că „FSB-ul din Rusia ascultă pe toată lumea și totul”, scria jurnalista rusă Iulia Latinina, în Novaya Gazeta Europe pe 25 iunie. A doua zi după ce Prigojin a anunțat retragerea din marșul către Moscova.
Aceasta insistă că FSB s-a aflat în spatele lui Prigojin și că tot ei l-au oprit. Scopul? „Schimbarea lui Putin fără prăbușirea Rusiei”.
De cealaltă parte, Andrei Zubov combate propaganda Kremlinului, conform căreia inacțiunea instituțiilor de forță în timpul rebeliunii a fost o încercare de a evita o baie de sânge.
Spune că cel mai bun mod prin care se putea evita acest lucru, atunci când forțele inamice erau la câteva ore distanță de Moscova, era o demisie – așa cum a abdicat și țarul Nicolae al II-lea în 1917. Dar armata Wagner a decis să se întoarcă din drum din motive încă necunoscute.
Președintele, fără pârghii
Un detaliu pe care l-au identificat și dezbătut mass media internaționale a fost faptul că autoritățile ruse nu l-au susținut fățiș pe Prigojin, dar nici nu i-au pus vreo piedică în drumul său spre Kremlin. Însă asta nu înseamnă că autoritățile au fost de partea lui Putin, e de părere istoricul rus. „Dacă era așa, atunci Prigojin nici măcar n-ar fi ajuns în Rostov”, explică Zubov.
Pe 24 iunie, a devenit clar pentru toată lumea că verticala puterii susținută de Putin s-a prăbușit, mai spune Zubov.
Vladimir Putin nu mai comandă elitele rusești, aceasta este concluzia pe care Andrei Zubov a tras-o după rebeliunea Wagner. Mulți dintre cei care ar putea profita de această situație vulnerabilă în care se află șeful statului rus și ar putea încerca să preia frâiele duc vieți confortabile sub regimul lui.
„Puterea este un lucru foarte dulce și produce sume uriașe de bani”, adaugă Zubov, prin urmare este de așteptat ca la un moment dat un grup de oameni capabili să decidă să îl înlăture pe președinte. „Ar putea fi forțele de securitate, ar putea fi armata. Nu pot să exclud nici posibilitatea ca Prigojin să joace în continuare acest rol.”
Societatea nu s-a alăturat lui Prigojin, dar nici nu s-a opus rebeliunii
În aceeași măsură, Putin nu mai are influență nici asupra poporului. Deși au fost publicate imagini din care reiese că soldații Wagner au fost primiți cu căldură în Rostov, istoricul e de părere că acestea nu au o semnificație aparte: „Oamenii pur și simplu se distrau. E vară, era o seară de vineri; pentru ei era un alt spectacol, de data asta cu un tanc la porțile circului”.
Același lucru e valabil și în Voronej: oamenii nu sunt încântați când tancurile distrug asfaltul din orașul lor, dar în general nu s-au opus răsturnării regimului Putin.
Andrei Zubov, istoric rus:
„Rebelii au trecut prin Rusia Centrală ca un cuțit prin unt. Acesta este un semn clar pentru întreaga lume că sprijinul real al lui Putin în rândul oamenilor este zero. Oamenii s-au retras, elitele s-au retras, iar el a fost la un pas de a fi singur cu noul Fals Dmitry (nume generic care se referă la diverși impostori care s-au dat drept defunctul Dmitri Ivanovici al Rusiei, fiul cel mai mic al lui Ivan cel Groaznic și au pretins tronul rus, n.r.)” adaugă istoricul rus.
Sfârșitul erei lui Putin va însemna oprirea războiului
Andrei Zubov este tranșant când vine vorba de schimbarea puterii la Kremlin. „Rebeliunea lui Prigojin a fost factorul declanșator. S-a dovedit chiar mai importantă decât înfrângerea militară din Ucraina! Nu mai este nevoie de nimic. S-a apăsat pe trăgaci, de acum este o chestiune de luni. Sau poate doar de săptămâni”, susține istoricul.
Mizând pe lecțiile date de istoria Imperiului Rus, Zubov crede că lovitura de stat va fi, „fără nicio îndoială”, orchestrată cu ajutorul Armatei.
Analizele privind plecarea lui Putin de la Kremlin sunt motivate și de perspectivele războiului din Ucraina. Andrei Zubov crede că un nou regim la Moscova va însemna finalul conflictului.
„Nimeni altcineva în afară de Putin nu are nevoie de acest război: nici civilii, nici militarii, nici măcar Prigojin! Și oricine va veni la putere va trebui mai întâi să pună capăt războiului cu Ucraina, să retragă trupele și să încerce să normalizeze relațiile cu Occidentul. Iar acest lucru e imposibil fără democratizarea statului. Prin urmare, pentru a reforma țara, printre altele, vor trebui organizate alegeri la toate nivelurile, iar prin intermediul lor va fi legitimat noul guvern”, explică istoricul.
Foto: Profimedia
parpalache • 02.07.2023, 13:54
Cei care„l-au„pus”acolo,ii cauta de zor un inlocuitor„credibil”-care sa raspunda la comenzile lor in continuare!
Mircea_1958 • 02.07.2023, 12:06
..cei care-i ciugulesc din palmă lui Putin (elitele..) au fost la fel de surprinși ca toată lumea de marșul lui Prigojin. Chiar dac-ar fi vrut, n-au avut timp să se organizeze. Caricatura aia desenată de Putin era capul lui Prigojin înfierbântat de vodkă.. De asta nici nu cred în scenariul că unii și alții știau mare lucru, în afară de înjurăturile și amenințările acestuia, cu care eram de altfel obișnuiți.. A fost un act disperat și necugetat, după ce Putin i-a dat câștig de cauză lui Șoigu. Progojin a mizat pe inerția birocratică a statului și a armatei, pusă față-în-față cu el, cel care până mai-ieri era prieten la toartă cu Putin. Chiar și Putin ezitat. FSB-ul e cel care l-a adus cu picioarele pe pământ și i-a oferit o alternativă provizorie. Nu cred că se va mai auzi prea curând ceva de soarta lui.. Cât despre speranța de democratizare a Rusiei, cam greu de presupus că ar putea fi opera armatei.. Mai sunt și ultra-naționalitșii care vor să ne radă pe toți de pe hartă.. Rusia ar putea să cadă din lac în puț.. Soarta lui Putin depinde de războiul din Ucraina și el știe asta. Disperarea îl face periculos și predispus erorilor de calcul, soldate cu și mai multe victime pentru ruși. Asta ar putea să ducă la ample proteste în Rusia, iar reprimarea lor cu brutalitate (și eventual victime..) ar putea dezlănțui energiile mocnite care vor mătura totul în cale.. Abia atunci, armata va trece de partea poporului cot-la-cot cu FSB-ul și cu "elitele".. Dar mai e vreme până acolo..
Cocuzel05 • 02.07.2023, 09:46
Pai daca moare de cancer pentru ce asa mare agitatie chiar nu inteleg!