Când a aflat despre mobilizarea parțială din Rusia, Adam Kalinin (nume fictiv folosit de jurnaliștii ruși) nu a vrut să aștepte să fie recrutat, dar nici să plece din țară, cum au făcut doi dintre colegii lui. Așa că soluția pe care a găsit-o a fost să se ascundă în pădure.

„Întotdeauna am avut o opțiune: ori mă duc la magazin, apoi mă vor lua și mă vor duce la centrul de înrolare militară, ori voi sta în condiții nu prea confortabile în pădure, dar liber. Nu a fost chiar o decizie ușoară”, a declarat IT-istul care nu sprijină invazia rusă în Ucraina și a fost amendat și arestat pentru participarea la acțiuni anti-război.

Bărbatul spune că familia lui l-a susținut atunci când a luat decizia să plece și că pregătirile pentru mutarea în pădure au durat aproximativ o săptămână. L-a ajutat faptul că în ultimii ani a făcut adesea drumeții, prin urmare avea o oarecare experiență, dar și multe dintre echipamentele necesare, precum o drujbă, un ferăstrău, un topor, un modem și o antenă.

„A trebuit să cumpăr doar panouri solare”, precizează Adam, care își povestește experiența pe canalul de Telegram „Logical Forester”.

Și-a amenajat un „birou” în pădure

Ajuns în pădure, el și-a instalat acolo două corturi. Unul – pentru somn –, care nu se află în bătaia vântului, ci într-o zonă însorită dintr-o poieniță, dar unde nu are acces la internet. Al doilea – pentru lucru, pe care îl numește „birou” – este la o distanță de trei minute de primul, într-un loc unde „vremea nu este foarte bună dacă bate vântul, dar există internet”.

Bărbatul spune că se trezește zilnic în jurul orei șapte dimineața, atunci când „păsările încep să ciripească”.

Când vine vorba despre hrană, el a organizat împreună cu soția lui un depozit de alimente, lângă un drum, la o oră de mers de cortul unde își petrece noaptea.

„Tocmai mi-am cumpărat un tomberon. Este mare, destul de ieftin și îmi permite să păstrez acolo toate proviziile: conserve, supă instant, ceai, cafea, zahăr ”, explică IT-istul.

Adam gătește cu ajutorul unei butelii cu gaz și cu un arzător, folosește apa de ploaie pentru gătit și băut, iar mâncarea lui preferată sunt „fulgii de ovăz cu prune uscate, stafide, poate lapte condensat sau smântână cu zahăr”.

Kalinin lucrează opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. În restul timpului își amenajează casa. Nu are experiență în construcții, dar spune că se informează din videoclipurile de pe YouTube pentru că își dorește să facă „ceva mai serios”, „nu un cort, ci un fel de casă, poate”.

Este convins că cei mobilizați trăiesc în condiții mult mai grele

Specialistul în IT recunoaște că îi lipsesc o mașină de spălat și un duș, pentru că acum folosește doar șervețele umede pentru igienă, dar se declară convins că cei mobilizați o duc mult mai rău decât el.

„Oamenii intră în aceste unități de antrenament și sunt acolo niște condiții complet sălbatice. (…) Și în plus, nu este clar de ce ești acolo. (…) Nu apărăm pe nimeni, desigur, dar atacăm. Și este foarte trist”, consideră Adam.

Bărbatul nu crede că cineva ar putea să-l găsească în pădure, mai ales că spune că nu a mai văzut oameni de multă vreme.

„Nu sufăr prea mult din cauza asta. Aș vrea, desigur, să-mi văd prietenii, soția”, precizează el, adăugând că partenera lui ar trebui să-l viziteze în curând, la o lună de când s-au văzut ultima dată.

De altfel, Adam Kalinin plănuia, inițial, să petreacă doar o lună în pădure, dar acum spune că nu știe cât timp va mai rămâne acolo.

„Având în vedere ultimele știri, este posibil să stau în continuare aici”, estimează IT-istul rus.

Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie mobilizarea parțială în Rusia, afirmând că măsura este necesară „pentru a ne proteja patria și integritatea” și acuzând Occidentul că „vrea să ne distrugă țara”. La scurt timp după această decizie, sute de mii de bărbați care îndeplineau criteriile de recrutare s-au grăbit să plece din țară.

Liderul de la Kremlin a precizat pe 14 octombrie că nu plănuiește să extindă mobilizarea parțială și că acțiunea urmează să se încheie în două săptămâni.

Foto: colaj t.me/force_resistance/

 
 

Urmărește-ne pe Google News