Ea a contactat, în secret, o clinică ce asigură eutanasia la cerere, din Basel, Elveția. Sora femeii a aflat de acest plan, în iulie. L-a contactat apoi pe soțul femeii, care muncește în Canada.
El și sora femeii au mers la Basel. „Ne-am întâlnit acolo și am vorbit cu ea. Ne-a asigurat că a renunțat la această idee. Am fost încrezători că tratamentul psihiatric va reuși și va renunța la astfel de gânduri”, a declarat bărbatul, pentru La Repubblica.
„Le-am transmis celor de la clinică faptul că soția mea trece printr-o fază depresivă. Am cerut să vorbim în cu persoana care ar fi asistat-o la sinuciderea asistată”, explică soțul.
Ulterior, însă, femeia și-a dus la capăt planul. Pe 12 octombrie a călătorit din nou la Basel. Avocatul femeii a primit ulterior un mesaj-text de la un număr pe care nu l-a recunoscut. Textul conținea ultimele ei dorințe: „Te rog să mergi acasă, să închizi utilitățile și telefonul, să-mi donezi hainele unei organizații de caritate și să-i dai soțului meu urna cu cenușa fiului nostru”.
Acest mesaj l-a alertat pe avocat, care l-a sesizat pe soțul femeii, în Canada. Doar câteva ore mai târziu, soțul a observat că un e-mail de la clinica din Basel care ajunsese în Spam.
„Mesajul fusese trimis după moartea soției mele. M-au anunțat că a murit prin e-mail”, a spus el. Au trecut câteva zile până când bărbatului i s-a prezentat o urnă care conținea cenușa soției sale și un certificat de deces, „fără alte explicații”.
„Nu am putut să văd trupul soției mele înainte de incinerare”, a mai spus soțul, indignat.
Nimeni nu ne-a anunțat de călătoria ei în Elveția. Nu am putut încerca să o descurajăm sau să ne luăm rămas bun de la ea, nici înainte, nici după moartea ei. Noi am primit doar cenușa ei.
Soț:
Silvio Viale, medic, consilier municipal din Torino și director științific al Exit Italia, apără clinica din Basel: „Sunt sigur că organizația a respectat toate examinările medicale și căile legale”, a declarat acesta, pentru TGCOM 24.
„În plus, dacă acest caz era deja cunoscut de familie înseamnă că se desfășura de luni întregi. Nu sunt surprins că organizația a respectat dorința femeii de a muri cu demnitate”, spune el. Regretă, însă, că soțului i s-a prezentat „un fapt deja consumat”.
Sinuciderea asistată medical este legală în Elveția din 1942, iar eutanasia medicală se poate face în alte patru țări din Europa: Belgia, Olanda, Luxemburg și Spania.
În 2022, Libertatea a realizat interviu cu un medic din Elveția despre procedura controversată. Moartea asistată este un subiect de mare complexitate umană, medicală și legală.
Pe 23 august 2022, românul Eugen Marin Sabău, 46 de ani, paraplegic, a devenit primul deținut din Spania care a primit dreptul de a fi eutanasiat în spitalul penitenciar din Spania în care se afla. În Spania, Legea eutanasiei a intrat în vigoare în 2021.
***
Dacă aveți gânduri suicidale sau cineva apropiat trece printr-o astfel de criză, puteți apela unul dintre următoarele numere de telefon:
*Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între orele 19.00 și 7.00 la numărul de telefon 0800.801.200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau oricând prin e-mail la sos@antisuicid.ro.
*Helpline DepreHUB: Pentru sprijin și prim ajutor psihologic puteți contacta hubul antidepresie, primul de acest fel din România, la numărul de telefon 037.445.6420 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea). Linia este deschisă non-stop.
În cazul în care simțiți că sinuciderea este iminentă, apelați de urgență 112.