Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Adevărul, totul a început în toamna anului 2019, când două firme au închiriat un spaţiu în localitatea timișeană Lovrin, pentru a deschide o mină de Bitcoin. În „fabrica” respectivă cei doi parteneri au investit aproximativ 200.000 de euro şi au angajat un miner care primea 10 la sută din banii obţinuţi. În primăvara anului 2021, cei doi asociați s-au trezit că nu mai aveam acces la conturile de utilizator și că tot echipamentul dispăruse.
„Minerul” are sarcina de a rezolva ecuații complicate, în urma cărora rezultă o serie de numere care reprezintă un bitcoin sau o parte din acesta. Pentru această operațiune este necesar un sistem puternic de plăci grafice care să „mineze” spații din internet numite „blocks”, în care s-ar putea găsi cryptomoneda.
Partenerii de afaceri ai bărbatului au sesizat DIICOT, iar procurorii au descoperit în urma anchetei că minerul și-a închiriat o hală în Arad, unde a mutat tot echipamentul pe care-l folosea în scopuri proprii.
„Bărbatul, de 44 de ani, care ar fi trebuit să se ocupe de activitatea de preluare a bunurilor achiziţionate, integrarea şi funcţionarea sistemului în vederea începerii activităţii propriu-zise, ar fi închiriat de la o societate comercială o hală de producţie (…) unde, ajutat de alți doi bărbați, ar fi transportat toate bunurile achiziţionate, proprietatea persoanelor vătămate, fără ştirea acestora. Totodată, acesta, având acces la contul principal al platformei de minat, a continuat activitatea de minare în interesul său, restricţionând accesul la platforma de minerit pentru reprezentanţii persoanelor vătămate”, se arată în comunicatul DIICOT, scrie OpiniaTimișoarei.
Mai mult, acesta s-a racordat ilegal la electricitate producând ENEL un prejudiciu de aproape 200.000 de euro. Este binecunoscut faptul că minarea de bitcoin, prin utilizarea unor sisteme de plăci video include un cost energetic foarte ridicat.
În urma acțiunii DIICOT, efectuată cu sprijinul polițiștilor „au fost ridicate în vederea confiscării, un laptop, trei telefoane mobile, trei carduri pentru criptomonede, 10 hard disck-uri, șase stick-uri de memorie, patru carduri de memorie, un portofel hardware și 12.100 de euro cash”, se arată în comunicatul IPJ Timiș.
Cetățeanul italian a fost dus la audieri, iar cercetările continuă. În trecut, bărbatul a mai fost trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro