Mulți dintre adulții zilelor noastre, în special cei din zona Dobrogei, au jucat în copilărie un joc cu bile de oțel din rulmenți și capace de la sticlele de suc sau bere. Regulile erau simple. Se trasa cu bățul un teren, se alegea o distanță de la care se arunca la linie pentru a se stabili ordinea prin care se intra în teren, capacele erau înfipte în pământ și trebuiau doborâte cu bilele.
Jocul a evoluat și bilele de oțel au fost înlocuite cu cele din sticlă, de la un joc chinezesc, care au primit numele de limonine, unele mai deosebite fiind numite ciclon. Cei mai îndemânatici se hazardau și jucau și pe bani, țintele – capacele de sticle fiind înlocuite cu monede de 25 de bani, 1 leu, 3 lei sau chiar și 5 lei.
Pornit ca o glumă, s-a „lăsat” cu diplome
„Cupa Litoral La Coci“ a pornit ca o glumă, în urma unei discuții într-un grup de prieteni.
::placeholdeR–>
Treaba devenea tot mai serioasă și, în aceste condiții, Demirel nu a mai avut de ales și a început să dea din coate să vadă ce trebuie să facă pentru ca evenimentul ce luase amploare să se desfășoare legal, fără probleme.
„Stăteam cu băieții la o cafea si chiar despre coci vorbeam, ne luase nostalgia. Așa mi-a venit ideea să fac un event pe Facebook să invit prietenii la coci, dar am făcut eventul public și a treia zi deja erau vreo 300 care voiau să vină să joace“, povestește Hasim Demirel, cel „vinovat“ de inițierea campionatului de coci.
În final, după ce s-a parafat totul și au fost stabilite condițiile, s-a dat drumul la competiție. Au venit însă doar câteva zeci de nostalgici, dar și copii, competiția desfășurându-se între copii de 8-9 ani și bunici de 65 de ani.
S-au făcut echipe de câte două persoane, pe două terenuri – iol-uli, cu bile de oțel din rulmenți radiali, „țintele“ fiind came – capace de la sticle de suc sau bere.