Imediat după căderea Kabulului, pentru Omid, judecător de șase ani, pentru soție și pentru cei doi copii mici a început cursa pentru supraviețuire. Familia se mută din casă în casă, doar noaptea, în speranța că noua putere le va pierde urma.
„Acum câteva zile, talibanii au fost la mine acasă, au intrat cu forţa şi au răscolit tot. Au luat documentele mele, calculatorul portabil, lucrurile personale. I-au întrebat pe vecini unde sunt şi le-au cerut să mă predea”, a explicat Omid, pentru TVR.
Judecătorul nu are pașaport, iar talibanii i-au blocat conturile. În prezent, familia lui trăiește cu puținii bani dați de prieteni sau de rude.
Nu avem suficientă mâncare. Copiii nu pot ieşi afară, nu pot merge la şcoală. Toţi suntem deprimaţi, suntem ca nişte prizonieri într-o închisoare.
Omid, judecător afgan:
„Dacă situaţia va continua, în curând talibanii ne vor găsi. Dacă mă vor aresta, 100% mă vor ucide”, e mesajul disperat al judecătorului afgan Omid.
Bărbatul a dezvăluit că ține legătura cu colegii români din Forumul Judecătorilor și speră ca aceștia să reușească să facă ceva.
7 judecători afgani și familiile lor, extrași de MAE
Împreună cu autoritățile de la București, Asociația Magistraților Români a reușit, la începutul lunii trecute, să scoată din Afganistan 45 de oameni, 7 judecători și familiile lor.
Zilele acestea, Forumul Judecătorilor i-a trimis o scrisoare președintelui Iohannis și i-a cerut să-i ajute pe magistrații afgani. În prezent, MAE are cereri de azil din partea altor 8 judecători afgani, printre care și Omid.
Foto ilustrativ: EPA
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!