Tudor Vlad Rădulescu, care era judecător doar de câteva luni când a dat sentința, nu s-a recuzat și a decis că jurnaliștii trebuie să plătească în solidar, suma de 10.000 de lei, cu titlu de daune morale și, în plus, să publice scuze pentru denigrarea lui Niculiță. Sentința nu este definitivă.
Tatăl acestuia, Nicolae Rădulescu, lucra, din 2018, la Primăria Iași. Inițial, a fost consilier la Biroul Versanți pentru ca, ulterior, să fie consilier personal al primarului Mihai Chirica.
Articolul incriminat este intitulat „Dezvăluire-bombă: 7 etaje ilegale, o minciună Niculiță-Chirica de 2,5 milioane de euro” și vorbește despre abateri de urbanism pe care dezvoltatorul Niculiță le-ar fi săvârșit sub ochii îngăduitori ai funcționarilor din Primărie, conduși de primarul Mihai Chirica.
Numele primarului apare în titlul articolului, dar și de 11 ori în corpul materialului, acestuia imputându-i-se că a permis construirea unui bloc de 7 etaje într-o zonă în care nu ar fi fost permise decât clădiri cu 3 etaje. În articol sunt citate concluziile unui expert tehnic judiciar, care fuseseră depuse în instanță în procesul dintre Niculiță și vecinii contestatari ai proiectului.
Dosarul împotriva jurnaliștilor de la „Reporter de Iași” datează din 22 august 2019 când dezvoltatorul Daniel Niculiță a acționat în judecată firma editoare a publicației, pe șeful publicației și un ziarist.
Jurnaliștii, puși să ceară scuze zilnic
Reclamantul a solicitat instanței obligarea pârâților „la plata în solidar, a sumei de 199.000 de lei, reprezentând daune morale, la publicarea în fiecare zi, timp de două luni, pe prima pagină a publicației «ReporterIS» a unui comunicat prin care cer scuze pentru denigrarea reclamantului, precum și la încetarea publicării de articole defăimătoare la adresa reclamantului”.
În luna noiembrie, judecătorul Tudor Vlad Rădulescu a dat câștig de cauză dezvoltatorului.
În motivarea deciziei, judecătorul a susținut că jurnaliștii trebuiau să aștepte o deciziei a instanței privind raportul expertului tehnic în procesul intentat împotriva dezvoltatorului de vecinii nemulțumiți de construirea blocului. De asemenea, magistratul invocă faptul că jurnaliștii au scris prea multe articole despre Daniel Niculiță.
Decizia instanței pe care judecătorul Rădulescu spunea că trebuie așteptată de jurnaliști a venit la scurt timp după ce magistratul a condamnat jurnaliștii. Ea a fost una împotriva lui Niculiță. Magistrații au dat dreptate vecinilor nemulțumiți și au anulat autorizația de construire.
Publicația locală „Reporter de Iași” a contestat decizia magistratului de la Judecătorie, iar decizia finală va fi dată de Tribunalul Iași, instanța unde se judecă apelul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro