Jurnalistul care conduce publicația ieșeană a fost dat în judecată de directorul Spitalului de Neurochirurgie Iași, Lucian Eva, în urma dezvăluirilor sale. Acum, Judecătoria Iași a anunțat o primă decizie.
„În baza disp. art. 400 C. proc. civ. repune cauza pe rol şi fixează termen pentru continuarea judecăţii la T: 30.08.2022, ora 8.30 pentru când se citează părţile. Pune în vedere reclamanţilor să certifice toate înscrisurile depuse la dosarul cauzei, cu titlu de probatorii, respectiv fişele de pontaj din volum II al dosarului. Pârâţii Reporter Is şi Gachi Gabriel să facă precizări despre sursa infomaţiilor obţinute pentru editarea articolelor menţionate de către reclamanţi. Cu cale de atac odată cu fondul”, este decizia publicată pe portalul instanțelor.
Judecătorul nu detaliază ce înseamnă că jurnaliștii trebuie „să facă precizări despre sursa infomaţiilor obţinute pentru editarea articolelor”.
Jurnalistul ieșean se teme ca asta să nu însemne că i se cere identificarea surselor, ceea ce ar fi interzis prin lege. Legea europeană garantează în cadrul dreptului la informare a publicului confidențialitatea surselor de informare.
Într-o declarație pentru G4Media, Gabriel Gachi spune că va contesta măsura, dar și că el și publicația sa au fost judecați „la pachet” cu o angajată a spitalului, deși au cerut disjungerea cauzelor, având în vedere că este un caz în care sunt implicați jurnaliști.
„E vorba despre un proces cu directorul Spitalului de Neurochirughie Iași, Lucian Eva. El ne-a dat în judecată pentru defăimare, cere despăgubiri. Suntem puși la pachet cu o angajată de la spital, pe care directorul o suspectează că a divulgat informații de serviciu. Noi am cerut disjungerea celor două cauze, noi să fim tratați ca mass-media, dar judecătoarea a respins cererea și suntem judecați la pachet”, a explicat Gachi.
Reporter de Iași a făcut dezvăluiri despre activitatea europarlamentarului Tudor Ciuhodaru la Spitalul de Neurochirurgie
Totul a pornit de la o serie de articole de investigație publicate de Reporter de Iași în 2020, despre felul în care medicul Tudor Ciuhodaru „își ține pontajul din pix, separat de evidența oficială de la UPU Neurochirurgie”.
Într-unul dintre articole, jurnaliștii ieșeni precizau că erau zile la rând în care medicul nu ajungea la spital, fiind plecat la Parlamentul European, iar în săptămâna dedicată muncii în circumscripție, el făcea ture la unitatea medicală. Astfel, în perioada respectivă el ar fi „înghesuit tură după tură pentru a-și face norma lunară” și s-ar fi pontat ca stând câte 14 ore în fiecare zi la spital.
Scopul ar fi fost, mai scrie Reporter de Iași, ca Ciuhodaru „să bifeze cele 140 de ore pentru norma întreagă” și să încaseze astfel cei 14.000 de lei net conform orelor lucrate. Asta în condițiile în care norma întreagă pe care Ciuhodaru o avea la Unitatea de Primiri Urgențe de la Neurochirurgie presupunea o prezență de 7 ore pe zi, de luni până vineri.
„Este ilegal. Niciun medic nu-și poate face programul după bunul plac. Zi de zi, medicul trebuie să fie la serviciu minim 7 ore, asta în cazul în care nu este în concediu medical sau de odihnă. Nimeni de la Neuro nu mai face așa ceva, ca el”, precizau atunci sursele citate de Reporter de Iași, sub protecția anonimatului.
Foto: 123rf.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ivryernest • 29.06.2022, 14:53
"Legea europeană garantează în cadrul dreptului la informare a publicului confidentialitatea surselor de informare." Foarte adevărat, și perfect normal. Doar că România este copilul teribil al Europei... Bazându-se pe faptul că nu este încă în "Spațiul Shengen", România permite tot felul de decizii judecătorești care, evident, sunt inspirate de "politica partidului". Nu de cea PSD-PNL (baba Rada/Rada baba), ci de cea a Partidului ! Numai pe vremea "comuniștilor", un judecător (un om despre care se crede că are judecată) putea să ceară unui jurnalist să-și dezvăluie sursele. Și dacă acesta refuza... Ar trebui văzut de unde iese judecătorul din acest articol.