În august 2018, o femeie de 63 de ani a murit cu zile, pe câmpul plin cu vegetație din curtea spitalului unde era internată. Şase zile au căutat-o rudele şi poliţia. Cei de la Spitalul Obregia nu au verificat nici măcar înregistrările camerelor video. Dacă ar fi făcut-o, femeia putea fi salvată, spune judecătorul care a decis redeschiderea anchetei. La 4 ani de la tragedie, procurorii continuă cercetările pentru ucidere din culpă. Ce s-a întâmplat în cazul Victoria Trandafirescu?
Pensionată în urma unor suferințe psihice
Victoria Trandafirescu muncise într-una dintre fabricile de medicamente din Bucureşti, apoi, din cauza depresiei, se pensionase pe caz de boală. Starea ei psihică s-a agravat în 2014, când a rămas văduvă, iar trei ani mai târziu, femeia a fost diagnosticată cu schizofrenie paranoidă, spune fiica ei, Anca Muntean. Cele două locuiau împreună.
„După ce a început să ia tratamentul recomandat de medic, mama s-a simţit mult mai bine, era aproape independentă şi putea să aibă grijă de nepoţelul ei de 5 ani”, susține Anca Muntean.
În vara lui 2018 însă, Victoria se plângea de dureri de cap. Fiica a observat și reacţii întârziate în comportamentul cotidian al mamei.
Pe 22 iulie 2018, temându-se de un AVC, fata a sunat la salvare. Victoria Trandafirescu a fost dusă şi internată în Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia. Pe 2 august 2018 a dispărut din spital şi şase zile mai târziu a fost găsită moartă.
Trupul Victoriei a fost descoperit în curtea spitalului, în mijlocul unui câmp neîntreținut. Acesta s-a transformat de la sine într-o pădurice de vegetație spontană, care depășește un stat de om și, ca suprafață, are dimensiunile a două terenuri de handbal.
Reconstituim filmul evenimentelor din acele zile, folosind declarațiile martorilor şi ale rudelor pacientei, documentele aflate în dosarul deschis de procurori și imaginile surprinse de camerele de supraveghere video ale spitalului.
Joi, 2 august 2018: Dispariția
Victoria Trandafirescu se trezeşte, iar la 8:30 mănâncă micul dejun. După circa o oră, asistenta de salon îi administrează tratamentul, apoi urmează vizita medicală. „Pacienta avea o stare bună”, le-a declarat anchetatorilor, mai târziu, medicul ei curant.
Ora 11.00: Imediat după ce medicul iese din salon, Victoria Trandafirescu e vizitată de o prietenă, pe care Anca Muntean o rugase să treacă pe la spital, ca să-i lase mamei ei nişte schimburi curate de haine şi mâncare.
Un medic îi dă telefonul lui. „Era foarte coerentă în conversație”
Ora 11.53: Victoria intră în biroului medicul ei, unde se aflau și doi rezidenţi, pe care-i roagă să-i dea un telefon, ca să-şi sune fiica. Mobilul ei, pe care familia instalase o aplicaţie, ca să o poată localiza oricând, îi fusese furat din salon cu câteva zile înainte, explică Anca Muntean.
Un rezident îi dă telefonul, iar Victoria Trandafirescu îşi sună fiica. „I-a spus să-i aducă îngheţată”, îşi aminteşte medicul. „Era foarte coerentă și lucidă în conversație”, spune și fiica ei, „și m-a rugat să vin la ea, pentru că are ceva să-mi spună. I-am zis că voi încerca să ajung”, a mai povestit doctorul.
După ce încheie convorbirea, pacienta pleacă în salonul ei. În jurul orei 13.00 primește masa de prânz, iar două ore mai târziu, asistenta vine și-i administrează din nou tratamentul medical.
Ora 16.00: Victoria Trandafirescu iese din salon, iar asistenta o vede cum trece pe hol, prin faţa sălii de tratament. „Mi-a spus că merge în curte, ca să fumeze”, spune ea. După câteva minute, asistenta şi încă o colegă se uită pe geam și o văd pe femeie stând pe o bancă.
Ora 17.10: Fata ei, Anca, ajunge la spital. La intrarea în clădirea Secţiei XI, unde era internată mama ei, e oprită de o altă pacientă, care-i spune că aceasta o aştepta şi că plecase să se plimbe, prin curtea spitalului.
Anca Muntean merge în salon. Nu dă de Victoria, aşa că le anunță pe cele două asistente, care încep să caute pacienta în saloanele şi în grupurile sanitare din secţie. „Am continuat căutările, circa două ore, pe aleile din curtea spitalului, cu gândul că, între timp, pacienta va reveni”, le-a mărturisit una dintre asistente, anchetatorilor.
Ora 19.00: Asistenta de salon sună la cele două porţi ale spitalului şi la firma de pază. Le dă semnalmentele pacientei dispărute, apoi anunţă personalul medical aflat pe tură, dar şi Secţia 15 Poliţie, aşa cum cerea procedura spitalului.
În același interval orar, la spital ajunge și Robert Muntean, soțul Ancăi Muntean. La insistenţele lui, o asistentă sună la 112, pentru a semnala dispariţia Victoriei Trandafirescu. Apelul e direcţionat către Poliţia Sectorului 4, Serviciul de Investigaţii Criminale, unde se deschide un dosar de dispariţie.
În acea seară, Robert Muntean a căutat-o pe soacra lui, până la lăsarea întunericului, pe aleile și în toate părculețele din zonă.
„Mie asistentele îmi spuseseră că mama a plecat, cu siguranță, din spital”, îşi aminteşte soţia lui, fata pacientei.
Vineri, 3 august: Pacienta e dispărută, spitalul o externează în acte
„Dimineața, m-am întors la spital”, spune Anca Muntean. „În salonul mamei, lucrurile ei fuseseră strânse, de parcă ea nici nu trecuse pe acolo vreodată! M-a apucat un sentiment de groază, toți se purtau de parcă era ceva normal, și doar pacientele mă întrebau dacă am găsit-o pe mama, dacă ea a venit acasă.”
În urma dispariției fizice, Victoria Trandafirescu fusese externată din Spitalul Obregia. Medicul de gardă a semnat biletul de externare, iar infirmierele i-au înmânat fiicei ei o pungă cu obiectele personale.
În cursul anchetei ce a urmat, cei de la Spitalul Obregia şi-au justificat gestul invocând normele de aplicare a Legii sănătăţii mintale, care prevăd că „absenţa nejustificată a pacientului pe o perioadă mai mare de 8 ore determină externarea din oficiu a acestuia”.
În aceeași zi, rudele Victoriei Trandafirescu au mers la poliție și au dat declarații. „După ce am ajuns acasă”, își amintește Anca Muntean, „am început să sun la alte spitale, pentru că polițiștii ne spuseseră că există varianta ca mama să fi fugit și să fi pățit ceva. Sau ca cineva, găsind-o pe stradă, să o fi dus la vreun spital”.
Sâmbătă, 4 august: Familia vrea să vadă imaginile video
Rudele cer ajutorul presei și publică pe internet anunțuri cu dispariția Victoriei Trandafirescu.
La ora 19.30, Anca Muntean și soțul ei merg la Spitalul Obregia şi cer să vadă imaginile înregistrate de camerele de supraveghere video în ziua dispariţiei, pentru a verifica dacă pacienta ieşise sau nu din curtea spitalului.
Contactat telefonic, directorul spitalului îi refuză şi le transmite că doar poliția poate avea acces la înregistrări. Ginerele Robert Muntean sună la 112, iar la spital vine un echipaj de la Secţia 15. Poliţiştii cer, la rândul lor, să vadă imaginile video, dar sunt refuzaţi și ei, pe motiv că poliţia trebuie să vină cu o solicitare scrisă.
Duminică, 5 august: Verificări la o fostă pacientă
Poliţia Sectorului 4 face verificări la spitalele de urgenţă şi la unităţile de ajutor social din Bucureşti, fără niciun rezultatul.
În aceeaşi zi, poliţiştii merg acasă la o femeie care fusese internată în același salon cu Victoria Trandafirescu, pentru a verifica dacă ea ştie ceva. „Apăruse ipoteza că persoana dispărută putea să fi plecat cu vreunul dintre pacienţii care se externaseră, dar nu am obţinut date suplimentare”, notează polițiștii, conform documentelor din dosar.
Luni, 6 august: Poliția cere acces la camerele video
Poliţiştii trimit o solicitare scrisă către conducerea Spitalului Obregia, pentru a obţine imaginile de pe camerele de supraveghere video.
Anca Muntean și soțul ei sunt chemați la Poliţia Sectorului 4. „Ni s-au luat declarații detaliate și ni s-a spus că abia în ziua următoare urmau să primească imaginile video”, spune fiica femeii dispărute.
Marţi, 7 august: Ce se vede pe imagini
Poliţiştii primesc de la spitalul o copie a imaginilor video. Ginerele Victoriei, aflat şi el în secţie, se uită pe înregistrări, alături de poliţişti.
În ziua dispariţiei, Victoria Trandafirescu apare, pe două dintre camerele video, în jurul orei 15.49. Ea vine dinspre clădirea Secţiei XI Psihiatrie, dar în loc să se îndrepte spre poartă, merge în direcţie opusă, către centrul complexului, în zona unui spațiu verde.
Acolo e o pădurice aproape impenetrabilă, din cauza vegetației crescute ani la rând, în curtea celui mai mare spital de boli psihice din România.
Atunci, poliţia şi rudele dispărutei realizează că cea pe care o căutau de 5 zile fusese acolo tot timpul, în curtea Spitalului Obregia.
Miercuri, 8 august: Trupul femeii e găsit de un câine al poliției
Dimineaţa, spitalul trimite poliţiei şi alte imagini de pe camerele video. Victoria Trandafirescu nu mai apărea în ele, iar poliţiştii decid să meargă şi să o caute în curtea de la Obregia.
Nu descoperă nimic, dar la ora 11.00 aduc un câine de urmă, care se îndreaptă imediat spre terenul viran de lângă Secţia XI şi după numai 50 de metri, o găseşte pe Victoria Trandafirescu.
Femeia este găsită moartă, pierdută printre bălăriile înalte, la câteva zeci de pași de clădirea secției în care fusese internată.
Când a murit Victoria Trandafirescu?
În aceeaşi zi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti deschide un dosar penal, pentru ucidere din culpă. După două săptămâni, procurorii schimbă încadrarea juridică a faptei, în omor.
Legistul chemat la faţa locului imediat după ce femeia a fost găsită a stabilit că „decesul poate data din 07.08.2018”. La 5 zile de când a ieșit din salon și a ajuns în curte, deplasându-se, cum arată camerele, spre centrul „împădurit” al curții spitalului.
În baza probelor adunate, anchetatorii au ajuns la concluzia că Victoria Trandafirescu „s-a aflat tot timpul în locul în care a fost ulterior găsită decedată”.
Investigatorii se întreabă, spun documentele, dacă femeia ar fi putut supravieţui în acel loc viran, fără apă şi fără mâncare, timp de cinci zile, aşa cum estimase legistul. Procurorii au cerut o expertiză medico-legală de la INML, iar raportul, finalizat în 2020, a stabilit că „moartea numitei Trandafirescu Victoria a fost neviolentă” şi s-a produs, „cel mai probabil, cu două zile anterior descoperirii cadavrului”, adică pe 6 august 2018. Noua estimare mută momentul morții la 4 zile după dispariția din salon.
Câteva săptămâni mai târziu, în avizul dat acestui raport, Comisia superioară Medico-Legală a schimbat din nou data decesului, stabilind că el „a survenit, cel mai devreme, la 05.08.2018”. La trei zile de la dispariție.
Procurorii clasează dosarul
În ancheta care a urmat, fiica şi ginerele Victoriei Trandafirescu au acuzat reprezentanţii spitalului că nu le-au acordat acces la imaginile de pe camerele video, întârziind astfel găsirea persoanei dispărute.
Pe 31 mai 2021, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus clasarea dosarului, pe motiv că fapta nu este prevăzută de lege penală. „Nicio dispoziţie legală nu obligă reprezentanţii spitalului să caute pacienta şi după anunţarea poliţiei”, îşi motivează procurorul decizia.
În mod evident, găsirea pacientei la scurt timp după dispariţie ar fi crescut şansele sale de supravieţuire, însă găsirea acesteia abia în data de 08.08.2018 nu poate fi imputată niciunei persoane.
Ordonanța de clasare a dosarului:
„Cazul a fost tergiversat, iar spitalul a fost făcut să scape”, a declarat Robert Muntean, pentru Libertatea.
Tribunalul cere redeschiderea anchetei
Robert Muntean și soția lui au atacat decizia de clasare, dar prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti le-a respins plângerea. Rudele femeii dispărute s-au adresat instanței.
În septembrie anul trecut, judecătorul care a studiat dosarul a decis că soluţia de clasare nu e temeinică, iar cercetările trebuie reluate.
În motivarea deciziei sale, judecătorul spune că „a considera că nicio persoană nu trebuie să răspundă penal în astfel de situații ar crea un precedent periculos, iar pe viitor, s-ar aprecia că se poate proceda în aceeași manieră, întrucât nimeni nu răspunde penal”. De ce crede judecătorul acest lucru, în episodul următor, în Libertatea.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro