Pasionat de MiG-21, Holger Müller a scris o carte despre avionul sovietic. De-a lungul timpului, acesta a călătorit în România de 23 de ori.
Aflat în data de 13 martie la Budapesta, Ungaria, acesta a presupus că MiG-urile zboară în acea săptămână la baza militară de la Câmpia Turzii, așa că a decis să vină în România în acea zi.
A doua zi, acesta și-a luat bicicleta și a plecat pe un drum de pământ pentru a aștepta să fotografieze avioanele.
Reținut la bază
La scurt timp, sosesc două autoturisme la el, din care coboară civili care îl întreabă ce face, dacă mai este cu cineva.
Merge cu aceștia la mașina lor, le arată cărțile sale, le explică ce face: poze cu avioanele în aer, nu în bază.
Ulterior, este chemat la Poliția Turda.
„Tot ce am la mine este înregistrat și fotografiat: fiecare bancnotă, fiecare card, chiar și cupoanele de reducere de la brutărie din portofel și cârpa de curățat ochelarii din buzunarul pantalonilor. Totul durează aproximativ două ore”, scrie el, potrivit sursei citate.
Printre obiectele confiscate se află și telefonul, astfel că nu poate anunța pe nimeni unde se află.
Percheziție la hotel
Ulterior, i se face o percheziție la hotel și i se pune la dispoziție un avocat și un translator.
„Când am întrebat din nou despre un apel telefonic acasă, mi s-a spus că, în cazuri de «încălcări ale securității naționale» (aici a fost folosit pentru prima dată și cuvântul «spionaj»), pot fi refuzat și că o vor face în cazul de față. Potrivit avocatului, așa este”, relatează acesta.
Dus la Cluj pentru interogatoriu
Apoi este dus cu o mașină de poliție la Cluj, unde este interogat de un procuror la ora 1 noaptea.
„Ca toate birourile românești pe care le-am văzut în acea zi, este urât, impersonal, gol. Procurorul are în jur de 30 de ani, este neîngrijit, cu un pulover pătat și nu pare foarte încrezător – nu este un punct de plecare bun. Îmi reproșează acuzațiile – spionaj! Neg cu vehemență, îi explic foarte clar pasiunea mea, fac trimitere la carte, la articolele din reviste și la site-ul web”, mai spune el.
De asemenea, spune că nu a fotografiat niciodată baza pentru că știe cât este de sensibilă chestiunea.
Este întrebat de ce a venit la bază cu bicicleta și nu cu mașina, dacă a făcut armata, dacă lucrează pentru serviciile secrete, ce părere are despre NATO, Rusia și Ucraina.
Inspectarea dispozitivelor
Fotograful scrie că interogatoriul s-a terminat la 3 jumătate dimineața. Ulterior i se verifică toate dispozitivele tehnice și mediile de stocare.
După ce doarme câteva ore, se trezește la 7 jumătate, dar încă nu este gata inspecția laptopului. Reușește să își sune soția din Germania, iar avocatul și interpretul îi spun că „nu s-a găsit nimic”.
În schimb, i se menționează că dispozitivele nu i se eliberează încă.
Ulterior, acesta a sunat la Ambasada Germaniei, și în timp ce era la telefon i se comunică faptul că dispozitivele au fost eliberate.
Astfel, acesta a părăsit România, spunându-și că nu va mai veni niciodată, conform propriei mărturii.
Pleacă fără a fi acuzat oficial, dar se întoarce pentru ultimul zbor
Muller povestește că această convingere a durat câteva săptămâni, până pe 15 mai, când acesta a revenit pentru ultimul zbor al avioanelor MiG-21.
De data aceasta nu a mai fost la Câmpia Turzii, ci în Bacău. A făcut solicitare la biroul de presă al Ministerului Apărării pentru a putea fotografia aparatele de zbor, însă i s-a comunicat, după mai multe încercări, că acreditarea sa a fost „refuzată din cauza incidentului din martie”.
La bază i s-a precizat că accesul străinilor este interzis, așa că și-a căutat un alt loc de unde să poată fotografia avioanele.
Un sud-coreean student la Moscova, experiență asemănătoare
Atunci dă și de un student sud-coreean, student la Moscova, care spune că și el a fost reținut la Câmpia Turzii, dar că spre deosebire de german, el a fost reținut mai mult.
Diferența este că de la Cluj coreeanul a fost trimis la București în cătușe, băgat inițial la închisoare pentru ca apoi să aibă interdicție de a părăsi țara timp de două luni, conform sursei citate.
În final, Muller reușește să fotografieze cele șase MiG-uri, iar în final părăsește România.
Libertatea a solicitat poziția DIICOT și a Ministerului Apărării. Le vom publica după ce ne vor fi transmise.